Случаите на полицейско насилие са се увеличили, откакто ги разследват цивилни прокурори, а не военни. Това свое наблюдение сподели пред журналисти главният прокурор Борис Велчев. В тази връзка той ще поиска да се върне старата практика служителите на МВР да бъдат разследвани от военни прокурори и следователно да бъдат съдени от военен съд.

Главният прокурор изнесе данни, според които през 2010 г. са заведени 238 дела срещу полицаи. От тях 72 дела са за случаи на насилие над граждани.

„Полицейското насилие, даже само по статистически данни, е реален проблем“, заяви Велчев и обясни, че тези случаи са били по-малко, когато с тях са се занимавали военни обвинители, но уточни, че в ръководството на прокуратурата не са на едно мнение по въпроса.

„Когато се измени подследствеността и вече наблюдаващите прокурори по тези дела са прокурори от съответните граждански прокуратури, които работят с колегите от МВР по други дела, това като че ли създаде проблем“, коментира Велчев.

Той ще постави пред Народното събрание въпроса да се върне старата практика и делата за полицейско насилие да поемат военни обвинители.

До есента вероятно ще бъде създаден специален сектор във Върховната касационна прокуратура, който да следи непрекъснато практиката на тези дела.

Обвинител №1 коментира и предстоящите наесен президентски и местни избори.

„Няма да успеем да се опазим от опити да бъдем въвлечени в предизборна кампания“, е мнението на Борис Велчев. Той очаква с наближаването на датата на вота да се увеличават опитите за използване на прокуратурата, като се внасят всякакви сигнали срещу политически опоненти от всички политически сили.

Още по темата

За това и главният прокурор е препоръчал на колегите си „да не се дава никаква особена гласност на обстоятелството, че са започнали проверки или дела, за да не правим медийния шум допълнителен фактор с наше участие“.

Друга разпоредба е тези прокурорски проверки да бъдат приоритетни, за да приключват в максимално кратки срокове.

За това дали ще иска депутатски имунитети, или забрана на партия „Атака“ заради сблъсъците пред софийската джамия, Велчев коментира, че решенията в такива случаи не бива да се взимат емоционално или само заради обществения натиск.

Главният прокурор днес изнесе данни за работата на прокуратурата през изминалата година. Той отчете ръст на заведените дела за престъпления, свързани с измами със средства от еврофондовете, пране на пари, данъчни престъпления и трафик на наркотици.

Над 50 000 души са получили осъдителни присъди през 2010 г., като под 4% от делата са приключили с оправдателни присъди.

За измами с евросредства например са осъдени 242-ма души. Велчев отбеляза този факт като напредък на фона на това, че през 2007 г. не е имало нито един осъден.

Близо 4 пъти повече са осъдените по дела за данъчни престъпления – от 343-ма души през 2007 г. на 1266 през миналата година.

За участие в организирани престъпни групи през 2010 г. са осъдени 248 души, а през 2007 г. те са били 78. Присъдите за трафик на наркотици са скочили от 1463 през 2007 на 2100 през 2010 г.

Според Борис Велчев не е вярно твърдението, че знаковите дела се провалят. По думите му те са по-сложни, най-малкото защото обвинителите работят под голям обществен и медиен натиск. Иначе Велчев изтъкна, че не може всички дела да завършват с осъдителни присъди. В една правова държава не може да няма оправдателни присъди, е мнението на главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase