АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Булфото
fallback

Две досъдебни производства образува Софийската градска прокурататура за злоупотреби на длъжностни лица от Националната електрическа компания (НЕК), съобщиха от държавното обвинение.

Първото дело е образувано срещу чиновници от НЕК и е във връзка с дейността на АЕЦ "Белене". Второто досъдебно производство е за престъпления по проекта за каскада „Цанков камък“.

Междувременно днес на сайта на гражданския комитет „Не на Белене“ бе публикуван доклад на одитора Велко Пеев за проверката му в проекта за АЕЦ "Белене".

Одитът е установил злоупотреби за 117 млн. евро.

Oще по темата

Това е разликата от стойността на оборудване, което не е можело да бъде използвано на площадката и е оценено на 205 млн. евро. За него руската компания "Атомстройекспорт" обаче е превела по фактури едва 87,6 млн. евро.

За останалата част от сумата няма счетоводни документи. Освен това първоначалната оценка на оборудването е била 295 млн. евро, но Националната електрическа компания се е съгласила да я намали, пише още в документа.

Според одитора договорът между българската и руската компании за продажбата е сключен две седмици преди министърът на икономиката и енергетиката – принципал на НЕК, да е подписал разрешението за продажбата.

Това е станало в края на ноември – началото на декември 2007 г., когато икономически министър беше Петър Димитров.

Анализът на експерта установява и завишени плащания от НЕК към консултанта "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", който получил вместо договорените предварително 16,9 млн. евро, общо 69,8 млн. евро. Това станало, въпреки че "той не е оценил истинската сложност и възможностите за изпълнение на проекта", заради което се наложило удължаване на сроковете. НЕК пък, вместо да настоява те да се спазват, се е съгласила с отсрочките и така е понесла загуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

239

Анонимен

преди 12 години

крадците са навсякъде...разгледайте си сметката за ток какви такси се събират

238

varna

преди 12 години

teq koito sa otkradnali parite za belene i sega pla6tame vsi4ki balgari zaradi 2ma 4oveka iskame zatvor za tqx dojivoten i da varnat parite da moje da se postroi centralata belene za teq pari moje6e mnogo ne6ta da se napravqt za Balgaria smart ili dojivoten zatvor za teq koito otkradnaxa parite za Belene

237

Дани

преди 12 години

А защо няма днес коментар на хамстера от Позитано 20?! Какво ли може да каже по въпроса? Или пак демагогия ще има. *** само в това ги бива.

fallback