АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Булфото

Две досъдебни производства образува Софийската градска прокурататура за злоупотреби на длъжностни лица от Националната електрическа компания (НЕК), съобщиха от държавното обвинение.

Първото дело е образувано срещу чиновници от НЕК и е във връзка с дейността на АЕЦ "Белене". Второто досъдебно производство е за престъпления по проекта за каскада „Цанков камък“.

Междувременно днес на сайта на гражданския комитет „Не на Белене“ бе публикуван доклад на одитора Велко Пеев за проверката му в проекта за АЕЦ "Белене".

Одитът е установил злоупотреби за 117 млн. евро.

Още по темата

Това е разликата от стойността на оборудване, което не е можело да бъде използвано на площадката и е оценено на 205 млн. евро. За него руската компания "Атомстройекспорт" обаче е превела по фактури едва 87,6 млн. евро.

За останалата част от сумата няма счетоводни документи. Освен това първоначалната оценка на оборудването е била 295 млн. евро, но Националната електрическа компания се е съгласила да я намали, пише още в документа.

Според одитора договорът между българската и руската компании за продажбата е сключен две седмици преди министърът на икономиката и енергетиката – принципал на НЕК, да е подписал разрешението за продажбата.

Това е станало в края на ноември – началото на декември 2007 г., когато икономически министър беше Петър Димитров.

Анализът на експерта установява и завишени плащания от НЕК към консултанта "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", който получил вместо договорените предварително 16,9 млн. евро, общо 69,8 млн. евро. Това станало, въпреки че "той не е оценил истинската сложност и възможностите за изпълнение на проекта", заради което се наложило удължаване на сроковете. НЕК пък, вместо да настоява те да се спазват, се е съгласила с отсрочките и така е понесла загуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase