Йордан Лечков. Снимка: Булфото

Окръжният съд в Ямбол ще гледа делото за престъпление по служба срещу кмета на Сливен Йордан Лечков.

Това реши Върховният касационен съд (ВКС), след като всички съдии в Сливен си направиха отвод и няма как да се образува съдебен състав.

Това не е първият процес срещу Лечков, за който не могат да се намерят магистрати в областния град. Едно от делата срещу него – за търговия с влияние, вече завърши с оправдателна присъда в Окръжния съд в Стара Загора.

Още по темата

Сега ВКС прецени, че най-малко компромиси по отношение на разходите по делото и доброто му администриране ще бъдат направени, ако процесът се гледа в Окръжния съд в Ямбол.

Делото срещу Йордан Лечков е за престъпление по служба.

Според обвинението между август 2008 и февруари 2010 г. той е нарушил служебните си задължения, предоставяйки недвижим имот – частна общинска собственост, на няколко местни фирми без публично обявен търг или конкурс.

Става дума за бивш казармен район, отдаден на ДЗЗД "Хидросистеми", "Булгейт" ЕООД, "Еко Бул Агро" ЕООД и "Консорциум ЛТБ – България ХГ" ООД.

Според прокуратурата целта е била да се набави облага за фирмите, с което са нанесени вреди за общината в размер на 671 368,80 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase