Снимка: Булфото

Върховният административен съд намали петкратно санкция, наложена на „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

Глобата за нарушение на Закона за защита на конкуренцията е намалена от 337 347 лева на 67 469 лева, се посочва в съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Мотивът е икономическата криза.

Санкцията бе наложена именно от антимонополния орган по искане на "Яна" АД, гр. Бургас.

Дружеството получава електроенергия по кабелен електропровод, собственост на бургаската фирма и свързващ предприятието с електрическа подстанция на НЕК.

ЕВН ЕР от своя страна използва електропровода за пренос на електрическа енергия и по закон следва да плаща цена за достъп на собственика – "Яна" АД, до момента, когато евентуално го изкупи.

Според КЗК, възползвайки се от монополното си положение на пазара, ЕВН ЕР винаги, при повдигнат въпрос за заплащане на цената за достъп до съоръжението, е обвързвало началото на плащането със стартиране на процедурата за изкупуване на съоръжението.

По този начин електроразпределителното дружество е отлагало и скъсявало във времето плащането на дължимата от него цена за предоставения му достъп.

Върховният административен съд потвърждава констатациите на КЗК, като намалява санкцията до размера от 67 469 лв. с основанието, че "в условията на икономическа криза, довела до спад в производството и потреблението, целите на закона биха могли да бъдат постигнати и с налагането на по-нисък размер на имуществената санкция".

Решението подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase