Христо Монов. Снимка: Булфото
fallback

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия директор на БДЖ Христо Монов, съобщиха от прокуратурата.

Той е обвинен за умишлена безстопанственост при покупката на 30 рециклирани спални вагона на цени, по-високи от пазарните.

Според обвинителния акт на 19 ноември 2008 г. като изпълнителен директор на БДЖ Монов е сключил договор с фирма „АРВЕКС“ АД за вагоните.

Представител за България на регистрираната в швейцарска офшорна зона компания по това време беше Валентин Моллов – бившият шеф на фалиралата Първа частна банка. Именно неговият подпис и този на Монов стоят под сделката.

Договорът е сключен в нарушение на разпоредби от Устава на БДЖ, посочват от прокуратурата.

От сделката са произлезли значителни щети за железниците – в размер на 26 146 100,42 лв.

Размерът на щетите се явява разликата между пазарната стойност на купените вагони – 6 124 994,58 лв., и цената по договора, която е 32 271 195 лв.

Oще по темата

Въпросните вагони са произведени между 1967 и 1973 г., а са рециклирани през 1997 г. - 2000 г.

Част от тях не са били в експлоатация, а много от вагоните са приети без пълна техническа документация. Въпреки разликите в състоянието им за всеки вагон е определена една и съща цена – около 550 000 евро.

Бившият шеф на БДЖ Христо Монов е с мярка за неотклонение „гаранция” в размер на 5000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

atanas

преди 13 години

А онзи престъпник, който се перчеше с прозвището"честния частник "Моллов и ограби парите на хората в първа частна банка, няма ли и за него най-после пандела.

13

Анонимен

преди 13 години

ЗА ТОЗИ ПОРЕДЕН *** - МИНИМУМ ДОЖИВОТ БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА ПРИ СТРОГ РЕЖИМ С ПЪЛНА КОНФИСКАЦИЯ НА ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА! АМА НАЛИ РОДНТОТО ПРАВОСЪДИЕ Е НАЙ-ХУМАННОТО В ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЧЕ И В ДРУГИ СВЕТОВЕ, НАЙ ВЕРОЯТНО ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕН НА ШЕСТ МЕСЕЦА ПРОБАЦИЯ И 100 ЛВ. ГЛОБА, КАТО МОЖЕ ДА Я ПЛАТИ РАЗСРОЧЕНО ЗА ЕДНА ГОДИНА. ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ СМЕЕЕЕЕЕЕХХХХХ!

12

Анонимен

преди 13 години

А реверсивен иск към Моллов? А?

fallback