Красимир Георгиев. Снимка: Булфото

Процесът за укриване на данъци срещу Красимир Георгиев – Красьо Черния, е засекретен. Днес Софийският градски съд трябваше да даде ход на делото, но го отложи, защото защитата не е получила в срок обвинителния акт.

Преди началото на заседанието съдията помоли журналистите да напуснат залата, като обясни, че по делото за укриване на над 94 000 лева данъци има класифицирана информация, представляваща държавна тайна.

Прокурор Първолета Никова отказа да коментира защо данъчното дело е засекретено.

Още по темата

Според адвоката на Красимир Георгиев – Христо Ботев, причината е, че прокуратурата е приложила СРС-та от прекратеното разследване за търговия с влияние.

По думите му прокуратурата не е отделила материалите за търговия с влияние, „за да може да приключи елегантно, тихо и без изричен акт“ разследването срещу плевенчанина.

„Това дело, което в същинската си част е едно томче от около 50 страници, сега се движи в десетки томове, които никой няма и да прочете и които не са необходими на настоящия състав на съда, но прокуратурата по този начин се освобождава от тези материали“, коментира адвокат Ботев.

Красимир Георгиев е обвиняем за неплащане на данъчни задължения в размер на 94 493 лева. Според прокуратурата той не е подал данъчна декларация за 2006 г. и е укрил част от доходите си в декларациите за 2007 и 2008 г.

Ако съдът го признае за виновен, Красьо Черния може да получи присъда от 3 до 8 години затвор и конфискация на част от имуществото му. Комисията „Кушлев“ вече запорира имущество на Георгиев за над 1 милион лева.

Очаква се съдът да даде ход на делото на следващото заседание, насрочено за 27 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase