Бащата и синът често прибягвали до физическа саморазправа. Снимка: Булфото

Окръжният съд в Пловдив наложи най-тежката мярка „задържане под стрвжа” на Румен Дерменджиев-Мунгата и сина му Светослав. Срещу двамата са повдигнати обвинения за лихварство.

В периода от май  2001 до януари 2011 година в Асеновград и  Пловдив те са давали пари назаем срещу високи лихви, без да са имали разрешение за това, както се изисква по Закона за банките.

Предоставяли са на различни лица пари, като са получавали обезпечение чрез залог. Установени са множество лица, пострадали от лихварите.

Бащата и синът прибягвали до физическа разправа с клиентите си, използвали и заплахи, ако някой забавел вноската си. Те принуждавали хора да им прехвърлят къщите и автомобилите си.

Срещу мъжете са повдигнати и  обвинения за държане на боеприпаси без надлежно разрешение. На Румен Дерменджиев е повдигнато обвинение,че е е държал 120 кутии цигари без бандерол.

Още по темата

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение. Двамата са обвинени в тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянията.

Преценено беше,  че е налице реална опасност да извършат престъпление. Определението подлежи на обжалване в 3- дневен срок пред Апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase