Борис Велчев. Снимка: Булфото
fallback

Два пъти повече прокурори са необходими за специализираната прокуратура от това, което прие Висшият съдебен съвет. Това коментира главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на съвета.

Според него са нужни около 20 прокурори за първата инстанция и около 10 за апелативната.

Към момента не се обсъждат имена на обвинители, защото предстои да бъде обявен конкурс, допълни Велчев. Той изрази надежда да се намерят „доброволци”, които да искат да работят в специализираната прокуратура.

По думите му в специализираната магистратура ще влизат около 1000 дела годишно, но не е ясно колко от тях ще стигат до съда.

Обвинител № 1 коментира, че спецсъдът може да заработи и преди август, стига да са осигурени материалните условия и да са избрани магистратите, които ще работят в него.

Необходимо е и да бъде намалена компетентността – да отпаднат разследванията за разпространение на фалшиви пари, кредитни карти и бандероли. Според Борис Велчев тогава от компетенциите на съда ще останат дейностите, свързани с организирани престъпни групи, което е около 200-300 дела.

Главният прокурор не пожела да коментира оправдателната присъда на Красимир и Николай Маринови – Маргините, която бе потвърдена в сряда от Апелативния съд.

Коментира обаче т.нар. дело „Октопод“ – по думите му не е нормално вече над 13 месеца да няма внесен обвинителен акт. Относно СРС скандалът със записи на висши държавници Велчев каза, че съдържанието на оповестените разговори се разследва, а експертизите продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

МУСТАФА

преди 13 години

Количеството няма връзка с качеството. Ако отново ще крият агенти и разузнавачи от ДС, като съдии и прокурори, по добре без тях.

11

Студент

преди 13 години

Тоя ме изпитва скоро по НК и каза:"Колега ,знаете мн добре наказателното право,но не е за Вас". А аз му казах:"То и Вие го знаете ,ама тая длъжност не е за Вас".Според мен тоя човек е най-слабия Главен Прокурор на България ,от както я има тая Държава като такава.За мен-тоя човек " няма топки".Цялата му работа е едно мънкане,хленчене,подсмърчане и говорене витиевато.

10

Анонимен

преди 13 години

ETO GO LUNNIA PATESESTVENIK

fallback