Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

До месец Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

Димитров почина през 2005 година в центъра на Благоевград при задържането му в хода на специализирана полицейска операция „Респект“. Подсъдими за смъртта му са полицаите майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Делото се точи повече от пет години и стига за втори път до ВКС. Първоначално подсъдимите бяха осъдени на общо 82 години затвор, но ВКС върна делото обратно на Военно-апелативния съд поради допуснати нарушения на процесуалните правила.

Oще по темата

В края на миналата година магистратите намалиха двойнo присъдите на подсъдимите. Майор Мирослав Писов беше осъден на 9 г. затвор, а останалите четирима – на по 8 г. лишаване от свобода.

Сега всички страни в процеса обжалват това решение.

Според тезата на прокуратурата и близките на Ангел Димитров той е бил умишлено умъртвен, а присъдите не са достатъчно високи.

Според защитата на подсъдимите техните действия при ареста не са оказали влияние върху Чората, а причината за смъртта му са тежките здравословни проблеми, които е имал.

Адвокатите се позоваха на последните медицински експертизи, според които нараняванията по тялото на починалия са били леки.

Адвокат Васил Василев, който представлява семейството на Ангел Димитров, оспори тази последна експертиза, изтъквайки, че вещите лица са пропуснали в заключението си основни факти като многобройни увреждания по тялото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Смехуран

преди 13 години

Този Димитров охраняваше с фирмата си ЮЗУ и държеше бара на третия етаж и един стол за преподавателите.Никой няма да остави наркоман да охранява ВУЗ.Четири месеца преди да бъде убит,той получи нов лиценз за охрана на университета - кой дава на наркоман лиценз,та нали той беше даден от ОУ на МВР- Благоевград.Как така след 4 месеца стана наркоман,та дори не един, а пет спецполицаи отидоха да го арестуват.И на друго отговорете - бие ли се и рита ли се човек,на който са сложени белезници! Сетне тези юначаги и адвокатите им имат очи да говорят: Не сме го убили, той е самоумрял! Хайде бе,как става така! Преди 2-3 години двама полицаи не самоубиха ли важен свидетел по криминално дело: Понатиснали го малко повечко (според единия въобще не са го пипали), той бил слаб с дишането и взел, та умрял! Двама полицаи пък си пробвали ПМ-овете, един гъбар минал случайно и 2 куршума взели, та го нанизали! Стига корумпирани униформени!

3

ves666

преди 13 години

edna mutra po malko,ia pysnete policaite da si hodia ,ama kak niamat pari da si platiat inache pandela.

2

ДО 1

преди 13 години

Плювай в пазва да не те срещнат тези *Невинни*,за мен са обикновени садистични убийци.

fallback