Снимка: Булфото

Поредна година, белязана от увеличение на броя на новопостъпилите дела, отчете Софийският районен съд (СРС).

Данните за 2010 г. бяха представени от председателя на съда Красимир Влахов.

Материалните условия в най-натоварената магистратура са останали непроменени през 2010 г. – в съда няма място и част от служителите работят в други сгради, а има случаи в които 4-ма съдии делят стая от 20 кв. м.

През годината е имало незначителна актуализация на броя на съдебните състави, разкрити са и нови места за съдебни служители, но това не е било достатъчно, за да компенсира ръста на делата.

С 2200 са се увеличили наказателните дела в СРС през миналата спрямо 2009 г.

Средно на един наказателен съдия са се падали по 480 нови дела.

По 1406 дела е разгледал средно всеки граждански съдия в районния съд през 2010 г., каза Красимир Влахов.

През миналата година са постъпили и са образувани общо 22 181 нови наказателни дела. Новопостъпилите граждански дела са 80 246.

Според председателя на СРС за облекчаването на съда са необходими промени в Закона за съдебната власт. Докато това не се случи, проблемите ще са налице, смята Красимир Влахов.

Още по темата

След промените в Закона за електронните съобщения СРС е бил сезиран с 5121 искания за информация по разпечатки от мобилни телефони, се посочва още в отчета. От тях е отказано на 1114.

Най-честите причини за отказите са некомпетентност на заявителя или непосочена причина за искане на информацията, уточни Влахов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase