Прокурор, работещ по делата за злоупотреби в „Софийски имоти“, заяви, че е на крачка от това да подаде оставката си като обвинител.

Пламен Панайотов каза това, след като на днешното съдебно заседание защитата настоя за неговия отвод, а съдът уважи искането. Като мотив за искането адвокат Ина Лулчева изтъкна съмнения в безпристрастността на обвинителя. Те се базират на обтегнатите отношения между прокурора и един от вещите лица, изготвял икономически експертизи по делото.

Преди съдът да уважи искането, прокурорът каза, че е бил заплашван и е подложен на натиск, без да уточнява от кого. Заради заплахи по отношение на имота и колата му пред дома му вече има охрана. Прокурорът разказа, че преди време в автомобила му са подхвърлени прах и пистолет.

Обвинителят вече е отведен по други две дела за злоупотреби в „Софийски имоти“ (в съдебна фаза са общо 6 дела).

Пред журналисти Пламен Панайотов коментира, че това е начин разследванията и делата за сделките, правени в софийското дружество, да се бавят. По думите му защитата се активизира с искания за отвод на определен етап – когато са събрани доказателства, сочещи по безспорен начин обвинителната теза.

„Има реална опасност да изтече абсолютната давност на тези дела. Разследването е изключително тежко, обемът от информация е изключително голям”, коментира Панайотов.

Той заяви, че експертите по делото също са подложени на натиск.

Що се отнася до обтегнатите отношения между прокурора и вещото лице, Панайотов коментира, че за това са уведомявани инспекторатите на ВСС и на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase