Снимка: БГНЕС
fallback

Специализираният наказателен съд ще е със седалище в София, решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за съдебната власт.

Съдът, известен още като „Антимафия“ ще гледа делата, свързани с тежката криминална престъпност и престъпления, извършени от организирани престъпни групи.

Депутатът от „Коалиция за България“ Любен Корнезов възрази по време на обсъжданията, че създаването на новата институция е икономически необосновано, защото в нея ще влязат много малко дела.

„По 100 дела на година ще гледа новият специализиран съд, това е само 1% от всички дела, разглеждани от съдебната система“, изтъкна той.

По думите му вече е уреден начинът на командироване на магистрати в двете спецсъдилища.

Той разкритикува и правилата за избор на съдебните заседатели за „Антимафия“ – те ще бъдат предлагани от Столичния общински съвет. По принцип общинските съвети по места предлагат на съответните съдилища заседателите.

„Не бива един политически орган, в който управляващите имат мнозинство, да избира съдебните заседатели, които ще съдят противниците на ГЕРБ“, посочи Корнезов.

Oще по темата
20 дек 2010 17:25
213

Освен съда „Антимафия“, народните представители гласуваха и създаването на специализирана прокуратура и специализиран следствен отдел към нея.

„Изградихте цяла паралелна правораздавателна система, не прекалявате ли“, критикува червеният депутат, допълвайки, че за него „това не е специализиран, а извънреден съд“.

Днес депутатите приеха и условията, на които трябва да отговарят магистратите, за да започнат работа в новите структури.

Поне 10 години трудов стаж ще трябва да имат съдиите в специализирания наказателен съд. Същото условие важи и за обвинителите в спецпрокуратурата.

От тях поне 5 години трябва да е стажът им по наказателни дела.

За втората специализирана наказателна инстанция – апелативната, изискването за стаж е най-малко 12 години, като осем от тях магистратът трябва да е работил като съдия по наказателни дела, прокурор или следовател.

Същите са и изискванията за стаж на административните ръководители на двете инстанции на спецсъда и прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

бастун

преди 13 години

и тва няма да помогне, трябва просто да вкарат един съдия от щатите, такъв стар, дебел *** като по филмите и с едно чукче за 2 дни ще ги изпосъди всички крадци и бандити тук. няма мотане, маргини - влизат, *** - 50 години и троп с чукчето, доган влиза, *** - 30 години и троп с чукчето, некой друг влиза, *** - доживотен без право на замяна и троп с чукчето.какви са тия, болен бил някой си и се отлага, ми като е болен да влиза в панделата да се калява. *** ти системата

55

Анонимен

преди 13 години

За да се търси отговорност, трябва да има закон,спазващ основните правила и права в дадена държава. Този закон в 21 в. на правова Европа не допуска извънредни съдилища.Ама на някои повече им стига акълът да говорят за комунизъм, вместо да четат и мислят. Просто поданици в едно общество,което никога няма да разберат как функционира и защо пак няма справедливост. Необразован пълнеж,който дърпа обществото мноого надолу. Единственото хубаво нещо на този съд е звученето - там докъдето стига пипето на масите.

54

ор

преди 13 години

***, от 1944г и до днес смятат, че те правят законите,и последните, не се отнасят за тях! Те не казват, че ще бъдат осъдени несправедливо, те "вият на умряло" само от възможността, да им се търси някаква отговорност! Ама какви сте вие ***? За богове, ли се взехте! То бива, бива, ама цял вол /народ/ за мезе, не бива! Или се чуствате в положението на настъпена змия и хапете?!

fallback