Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България по чл. 2 от Европейската конвенция - право на живот, за провала на властите да разследват смъртта на мъж, убит при въоръжен грабеж. Това съобщават от Българския хелзинкски комитет.

Жалбоподателите - Генка и Методи Зашеви, живеят в София. 

Те се оплакват от неефективността на властите да разследват убийството на сина им Ивайло Зашев, прострелян и убит при въоръжен грабеж на къщата на леля му в Ставерци. 

Съдът присъди общо 20 000 евро на двамата жалбоподатели, както и 4000 евро разноски по делото.

Съдът е посочил цяла поредица от изключително съществени пропуски в разследването.

Не са иззети проби и доказателства от местопрестъплението, проектилът и гилзата от изстрела, с който е убит г-н Зашев, са изпратени за експертиза в МВР, където са загубени преди да бъдат изследвани, конфискуваният автомобил не е изследван своевременно, върху ключов свидетел на обвинението е оказан незаконен натиск от страна на полицията да свидетелства по определен начин, разпознаването на заподозряните е проведено в нарушение на приложимата процедура, не е предоставена защита на важен свидетел, коментира Йонко Грозев, адвокат по делото.

За капак, цялото разследване се точи в продължение на седем години. Резултатът - няма нито едно годно доказателство, доказващо вината на подсъдимите, и те естествено са оправдани от съда, отбелязва Грозев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase