Снимка: БГНЕС
fallback

Има протест на Главната прокуратура срещу решението на тричленния състав на ВАС, който оправда Ахмед Доган. Това съобщи председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика Валентин Николов.

Оказва се, че отговорът за решението на съда все още не е пристигнал до комисията. Въпреки това от комисията ще обжалват решението на съда още утре, независимо че не са получили още решението.

"Много ми е интересен фактът – как така десет дни пътува това решение от ВАС до парламента", коментира Николов.

На 18 октомври т.г. тричленен състав на ВАС реши, че лидерът на ДПС не е бил в конфликт на интереси, когато е получил хонорар в размер 1,5 милиона лева.

Двама от съдиите в тричленния състав са били убедени, че тъй като Доган е сключил консултантските договори по четирите хидроенергийни проекта, сред които и "Цанков камък", преди влизането на специализирания закон, той не е бил длъжен да декларира конфликт на интереси.

Ден след решението на ВАС предишният ротационен председател на ПК за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Димо Гяуров, депутат от Синята коалиция, заяви:

"Никога не съм си позволявал да коментирам съд и няма да го направя и сега, защото смятам, че институциите трябва да се уважават. Институцията е свещена крава. Не е възможно един лидер на партия, мандатоносител, председател на парламентарна група да бъде възприеман в тясното му качество само на депутат и неговото занимание да е само да натиска копчето за гласуване, а това е възприел съдът".

Така Димо Гяуров коментира решението на ВАС, че лидерът на ДПС Ахмед Доган не е бил в конфликт на интереси, когато е получил хонорар в размер 1,5 милиона лева. На въпрос как се е стигнало до това фирма "Минстрой" да потърси точно господин Доган, Гяуров тогава отговори:
"Законът не изисква да бъде разследвана тази страна на нещата".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

работещ

преди 13 години

Маминото *** ненагледно - хем турчин било, хем философ, хем агент на ДС, хем концепционалист по хидроенергийното строителство, хем пък, най-вече, депутатин. И никакъв конфликт на интереси нямало. То, милото, само с кунката натискало бутончето в парламента (когато се вестнело там). А България хич не била и днес комунистическа държава, в която на ДС-агенти като Медито Доганов "независимият" съд косъм от главицата им не дава да падне. Ще се спомине скоропостижно горкото, неопетнено.

48

Анонимен

преди 13 години

Нека да си протерстира. Нали ГЕРБ и ДПС са вече в топла любовна прегръдка.

47

Василев

преди 13 години

Този Николов сигурно е правно неграмотна личност. Решенията на съдилищата се публикуват в сайтовете им и решението беше публикувано след като излезе. Какви 10 дни, кви 5 лева. Лично го четох, защото ми беше интересно.

fallback