Петимата подсъдими полицаи. Снимка: БГНЕС

В срок от един месец военноапелативният съд в София ще се произнесе с присъда по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

Днес съдът изслуша пледоариите на защитниците на петимата подсъдими полицаи – майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Те получиха тежки осъдителни присъди на първата инстанция – 18 години за майор Писов и по 16 години за останалите подсъдими.

На 22 юли съдът за пореден път върна делото за събиране на нови доказателства.

Очакваше се да бъде разпитан военният следовател Стоян Пирнарев, за когото се предполагаше, че е участвал в предварителните следствени действия по случая „Чората“.

Още по темата

От прокуратурата в Благоевград обаче са изпратили документ, според който следователят не е работил по случая в нощта, когато Ангел Димитров почина. Затова и неговият разпит не е необходим.

Днес стана ясно още, че решението за връщане на делото е подписано с особено мнение от председателя на състава.

Адвокатът на семейството на Ангел Димитров – Васил Василев, заяви, че процесът е битка за правото на полицията да не търпи наказание и да не носи отговорност, когато извърши тежко престъпление, в случая с настъпила смърт.

Той даде пример с ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който е обвинен заедно с ексвоенния министър за даване на подкуп.

Според адвокат Василев при задържането на Попов е оказано насилие. Записът от ареста обаче бил скрит и така не може да се иска разследване на случая, както и да бъде сезиран Европейският съд по правата на човека.

Ангел Димитров – Чората, почина на 10 ноември 2005 г. при задържането му в хода на специализираната полицейска операция „Респект“ в центъра на Благоевград.

Повод за акцията е била оперативна информация, че той държи наркопазара в региона и склонява момичета към проституция.

Първоначално от МВР твърдяха, че Чората е починал от инфаркт.

Според една от последните съдебномедицински експертизи смъртта му е настъпила след блокаж на дихателните му функции заради позата, в която е поставен при ареста.

Според друга експертиза той е починал вследствие на нанесените му удари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase