Снимка: БГНЕС
fallback

Прокуратурата е образувала проверка по сигнал за поръчка за разправа с Алексей Петров в Софийския затвор. Това стана ясно на днешното заседание на Софийския апелативен съд, който трябва да реши дали да остави в ареста задържания при специализираната операция „Октопод“ в началото на февруари.

Сигналът е подаден от друг задържан, който казва, че има възлагане на  поръчка за упражняване на насилие върху Петров.

„Там са посочени лица с имена, да се надяваме, че прокуратурата ще стигне до края“, коментира адвокатът на Алексей Петров Ина Лулчева.

Алексей Петров пристигна в съдебната зала с превързана ръка, гипсиран пръст и рана на носа.

По-късно пред съда той каза, че на 12 септември е припаднал, заради което са и раните му. На днешното заседание стана ясно, че той трябва да претърпи няколко операции.

Установено е, че има атрофия на мускулатурата на десния крак и се нуждае от неотложна операция. Лекарите от болницата към затвора са препоръчали тя да бъде извършена в "Пирогов".

Преди това обаче Петров трябва да бъде опериран от дискова херния, като е добре това да стане в неврохирургична болница. Третата операция, на която трябва да се подложи Алексей Петров, е заради артрит.

В съдебната зала защитата му изтъкна, че лекарите са констатирали, че заболяванията му са се обострили вследствие на условията в ареста.

Като мотив Алексей Петров да получи по-лека мярка за неотклонение защитата му изтъкна, че не е налице обоснованото предположение за извършените престъпления за ареста му. Миналата седмица стана ясно, че от първоначалното обвинение срещу Алексей Петров и останалите задържани при акция „Октопод“ са отделени материали. След това срещу Петров е повдигнато обвинение за организиране на престъпна група за рекет и за три конкретни случая на принуда.

Обвиняеми заедно с него са други двама от задържаните – Марчело Джотолов и Антон Петров – Хамстера.

Според защитата, след като Петров няма такова обвинение, по което е задържан през февруари месец, очевидно няма налице обосновано предположение, каквото е било при първоначалното му задържане през февруари.

Според прокуратурата обаче е вярно, че той е задържан по друго дело, но сега всички обвинения, включително и мярката за неотклонение, са по това ново дело.

Самият Алексей Петров заяви пред съда, че арестът му е начин над него да бъде осъществена политическа репресия. Той заяви, че когато е решил да опонира на премиера Борисов и да изкаже несъгласие с политиката в сферата на икономиката и националната сигурност, е сметнал рисковете от това.

„Никога не съм предполагал, че в България може да се осъществи политическа репресия чрез съда“, обърна се той към магистратите.

Oще по темата

По думите му вътрешният министър Цветан Цветанов „се изживява като началник на прокуратурата и ръководител на т.нар. тактически действия.

Той допълни, че е информирал главния прокурор и ВСС за психологически натиск, който му е оказван в ареста, и се надява да бъдат предприети действия.

Петров изтъкна, че му предстоят три тежки операции и че е имал припадък в ареста на 12 септември.

„Оттогава лекарите в болницата на затвора не могат да убедят прокурор Костов, че е необходима намесата на външен специалист, каза Алексей Петров.

Съдът се оттегли на съвещание и предстои да реши дали да му наложи по-лека мярка за неотклонение, или да го остави в ареста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

185

ves666

преди 13 години

da ymresh ot smiah ,da ne e presledval zaeka che se potroshil ,toia nomer ot dans li e razyznavachi vsiakakvi nomera moje da izmislite tova vie v kravta promiti mozaci .

184

Анонимен

преди 13 години

Добре че такива долнопробни простаци като теб са в тъча!

183

Анонимен

преди 13 години

Много гнусен и неприятен тип си! Срамувам се, че сме съграждани!

fallback