Снимка: БГНЕС
fallback

Димитър Вучев – Демби, многократно е търсил начин да убие Златомир Иванов – Златко Баретата. Това разказа пред съда Димитър Йоневски, който бе призован като свидетел по делото срещу Баретата.

Златомир Иванов и още 20 души са подсъдими за участие в престъпна група за разпространение на наркотици. Баретата е обвинен като ръководител на групата и срещу него е повдигнато обвинение за убийството на Румен Стефанов – Алф, през 2007 г.

Димитър Йоневски е вторият свидетел на прокуратурата, който днес не хвърли светлина върху дейността на групата на Баретата – не бил чувал за "Фирмата", не познавал и Златомир Иванов. Разказа обаче за отношението на Димитър Вучев – Демби, към тях.

Йоневски каза, че на няколко пъти Демби е искал от него да убие Златко Баретата, Антон Савов – Тони Мамата, и Мартин Станков – Рашо.

Веднъж му показал заведение край Симеоново, където се събирали, и поискал да ги застреля, друг път поискал от Йоневски да постави бомба в заведение в Долна баня, собственост на Рашо. При един разговор Демби му предложил 200 хил. евро.

След като Йоневски не се съгласил, започнали заплахи за него и за децата му, а Демби му пратил писмо с готови показания, които трябвало да издекламира пред съда. Свидетелят разказа, че дори е стреляно по джипа му, а той самият е подал жалба в ГДБОП. Оттогава не се е виждал с Демби.

Йоневски разказа пред съда, че е имал бизнес във Великобритания, а с Демби се познава от 2006 г. Самият Демби искал да правят съвместен бизнес.

Oще по темата

Димитър Вучев споделял с него, че се ползва от много голяма протекция от хора от службите и богати бизнесмени, които му дали картбланш.

Според Йоневски Демби винаги е говорел за Златко Баретата с огромна омраза и злоба, обяснявал, че трябва да завземе територии, имал мания да стане голям бос. На въпрос защо Демби е мразел толкова Баретата и приближените му, Йоневски отговори, че не знае, но ако Демби е имал пари, е щял да намери кой да ги убие.

"Ако има пари, ще ги убие. Ако няма – ше смърка кокаин и ще пуши трева вкъщи", коментира Димитър Йоневски.

Днес той заяви, че не познава никой от подсъдимите, включително и Баретата. От сочените за близки до него познавал единствено Мартин Станков. Двамата се знаели от Костенец, "по дискотеките".

На днешното заседание трябваше да свидетелства и Димитър Вучев – Демби, но той не се яви в съдебната зала, тъй като не е бил намерен на адреса му. Затова съдът разпореди той да бъде открит и доведен, за да даде показания.

Демби има две присъди – 3-годишна условна за незаконно притежание на оръжие, с което е бил прострелян Владимир Стоянов – Малкия Цимбик, и 15 години затвор за покушението срещу Илиян Варсанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Спиро Картечаро

преди 14 години

Ами ,хайде де . . . не е достатъчно да искаш .

12

ИВО

преди 14 години

АБЕ ЧУДЯТ СЕ САМО КОГО ДА НАРОЧАТ И ДА НАПРАВЯТ ПЪТ НА ДРУГИ НЕИЗВЕСТНИ КАТО НЕ МОЖЕШ ДА ГИ ОСЪДИШ ТО ПОНЕ НЕ ГИ ПИШИ В ПРЕСАТА.

11

Анонимен

преди 14 години

г4

fallback