fallback

Един от най-ярките герои в галерията портрети на "Умно село" несъмнено е проф. Вера Мутафчиева. Епизодът от поредицата, озаглавен "Случаят Вера", Bulgaria ON AIR ще излъчи тази неделя, 27 март, от 19:30 часа.

Приживе писателката е определяна като най-големият български османист с модерни до екстравагантни концепции за историята, автор на безкрайно увлекателна историческа проза с огромен принос в мемоаристиката.

Изключително непринудена, ала излъчваща респект е проф. Мутафчиева и пред камерата на „Умно село”. Мнозина са я чели, но малцина са имали шанса да я видят „на живо”. А след видяното образът й остава задълго в съзнанието - със сипкавия глас на „древен“ тютюнджия, с дяволито огънче в очите, уж неглиже, ала по своему – суетна, закована в своята статичност на неизменния стол в малката си кухня и същевременно с това артистична.

А зад гърба й – океан от изпитания, превратности, черни дупки, нечовешки усилия, преодолявания и много труд. Камерата на документалната поредица успява да запечата още завидната мъдрост и иронията, с която голямата Вера Мутафчиева приема живота. Вгражда я в прозата си, слага я в речника на героите си -  един от тях, Джем султан от знаковия й роман "Случаят Джем" ни дава следния урок: „Не чакайте милост от историята, в нея съчувствие няма. В историята има по малко география и фаталност. И хора, за които са добре дошли и географията, и фаталността. Те винаги са ги използвали умело”.

А утешението, което ни дава писателката, е това на любимата й османска поговорка: "И това ще мине!...".

Насладете се на една от редките срещи "на живо" с голямата Вера Мутафчиева – тази неделя, 27 март, от 19:30 часа, в "Умно село" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 2 години

Не е османска,а еврейска.Пише го на пръстена на цар Соломон.

4

Анонимен

преди 2 години

Реко че таваа Елтън Джон :

3

Анонимен

преди 2 години

Даа, велика е Вера. А романът "Случаят Джем" е много показателен за това как Западът и папството подмамени от подкупа от хилядите жълтиците на султана/брат на Джем/ изпуснаха изключително удобен случай да поведат война на християнството срещу султана и да освободят Източна Европа и всички християни....както настояваше Унгарският крал...ноо интереси, а последният папа при който умря Джем беше Борджия, така че корупцията и алчността е в основата на всичко

fallback