Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

„Космическата агенция никога не е спирала да говори за Луната и за Марс, просто медиите едва наскоро започнаха пак да пишат много за това. Ще се върнем на Луната със сигурност в следващите 10 години.“, каза  френският инженер и космонавт Жан-Франсоа Клервоа в интервю за предаването "Авиошоу".

Oще по темата

Французинът обясни, че човешката раса би стъпила на Луната малко по-късно от прогнозите на САЩ за 2024 г, тъй като проектът за апарати за кацане на Луната са започнали едва това лято.

Според него следващата логична стъпка е Марс, където атмосферата е 150 пъти по-разредена от тази на Земята.

Космическият инженер разясни, че за да се осъществи кацане на Марс трябва да се вдигнат десетки тонове оборудване, гориво, екипаж и системи за поддържане на живота.

По думите му има големи амбиции да се закарат 20 души до червената планета, но освен техническата подготовка е необходимо да бъдат подготвени и самите хора, които пътуват до там.

Цялото интервю вижте по Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Додо

преди 4 години

"Кацането на Луната", карането на бугита по повърхността й и разговора в реално време на президент Никсон с "астронавтите, намиращите на "Луната" е втората по размери мегалъжа на 20-ти век. Първата няма да я казваме, че е забранено да се говори по темата и веднага трият! Никой, никога не е кацал на Луната и никой никога няма да кацне. Има поне 20 причини за това, но само една - като радиационния дъжд в пояса на Вен Елън - от около 400 мили над земната повърхност до 36,000 мили е предостатъчно!

26

НАСрАн Космунаф

преди 4 години

Да си ходил на Луната не един , не два а ШЕСТ пъти , да си кацал там и да си изровил и донесъл на земята няколко тона камънаци и то с техника актуална през 70-те години на миналия век .... И ДА ИМАШ ТРУДНОСТИ да отидеш пак ... и тепърва да разработваш луноходи ... и да ти трябват още 10 години за да успееш да построиш ракета годна да те откара до тая Луна ..... Е*сси . Алцхаймер сигурно е много разпространен сред експертите на НАСА . Ходили някъде , ама забравили как .

25

македонец юнак

преди 4 години

закъснели сте, ние вече сме тук!

fallback