Снимка: Viasat History
fallback

Краят на империята. Така е озаглавена поредицата, която можем да проследим всяка неделя от 22:00 часа в ефира на Viasat History. Водещ е режисьорт и историк Дейвид Адамс.

В 10 епизода той разследва зрелищното падение на кралски династии. Зрителите ще видят драматичните истории на велики крале, императори и завоеватели като като Карл Велики, Шах Джахан, Атила. Ще бъдат повдигнати завесите и на техните не толкова велики семейства. Поредицата разкрива малко познати факти от живота им, събрани от Адамс и екипа му след пътувания до Франция, Великобритания, Грузия, Узбекистан, Китай и Индия.

Специално за Dnes.bg, със съдействието на Viasat History, Дейвид Адамс разкри повече за поредицата.

Кой от предводителите на големите империи, които ще видят зрителите, ви е направил най-голямо впечатление след събраните факти?

Вероятно трябва да кажа Атила. Защото той е бил много силен характер, влиятелен. При неговото управление хуните са най-голямата заплаха за Римската империя. И мисля, че историята  го е демонизирала в голяма степен. А всъщност е бил голям стратег, блестящ генерал и контролирал почти цялата Централна и Източна Европа. И е могъл да превземе Рим, но е решил да се върне. И за мен беше наистина важно в поредицата да се покаже балансираната история на такъв герой като Атила.

Хората донякъде са запознати с тези исторически личности, кое остава скрито от техните биографии?
 
Смятам, че много от великите владетели не са много добре познати. Да, има посветени книги за тях, но мисля, че в телевизионните програми, които залагат на историческа тематика, детайлно проучване на великите владетели не се случва много често. И голяма част, особено по-младата аудитория, не са чували за тях.

Това, което можем да научим от документалната поредица е, че природата на лидерството и жаждата за завладяване не се променят. Имаме деспотични и блестящи мъже във всяка епоха. И разглеждайки историите на тези завоеватели, макар и преди повече от хиляда години, има какво да се научи за нашата цивилизация. А и смятам, че през последния век често сме били на ръба на войната и Армагедон.

С какво ще изненадате зрителите в поредицата?

Мисля, че с характерите на тези герои и че те всъщност не са непременно деспотични демони. Те са, знаете, хора, които са грабнали властта и със сигурност са били способни на убийство и голямо унищожение. Но също така са невероятни с много други качества. Тимур е бил великолепен строител, създава фантастични градове на Пътя на коприната. Карл Велики започна това, което днес е Европа. Той е имал единна валута, единна езикова система, банкови системи, 1200 години преди създаването на Европейския съюз.

Разкажете повече за процеса на визуализация на вашите исторически разследвания, как ще бъдат представени телевизионно?

Нашата идея е да покажем истинските Игри на тронове. Защото ще видите герои, които са изградили големи империи много бързо. В същото време техните семейства са кроили планове как да ги свалят от трона, често им е отнемало целия живот. Толкова много прилича на "Игра на тронове", че искахме да погледнем и към драмата и почти сапунената опера на това, което се случва с тези семейства на завоеватели. И начинът, по който искахме да ги съживим, бе да използваме механизма на виртуален музей. Имаме произведения на изкуството и артефакти от цял ​​свят и ги събрахме на едно място за първи път. И така, докато пътувам извън виртуалния музей, докато изследвам историите, зрителите ще усетят героите, ще съпреживяват разгръщането на цялата история. Надявам се, освен полезно, да бъде и забавно за всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

История даге

преди 5 години

Османската империя част от ,която бяхме и ние е най-дълго съществувалата империя в света-близо 7 века....

10

Анонимен

преди 5 години

Деградацията,девалвацията на вековните човешки цености, корупцията,алчонстта,и девиза кинтите са всичо.

9

ГАДОРЯН

преди 5 години

Животът на империите е все по малотраен. След Рим, следващите все по зле. Като почнем Чингис Хан, Британската, Руската, Австро - Унгария и сега САЩ. Не им давам още много време. А и Йелостоун ще ги затрие. Ще са нещо като Атландида.

fallback