Снимка: Bulgaria On Air

Тази събота в семейното предаване на телевизия Bulgaria ON AIR - "Фамилно" гостува внукът на известната детска писателка Калина Малина, автор на романа "Златно сърце" и на множество детски стихотворения.

Антон Митов е потомък и на няколко известни българи, чиято фамилия носи – художниците Антон Митов и Борис Митов, и литературният и театрален критик Д. Б. Митов, който е и съпруг на Райна Иванова Радева – Митова, станала известна с псевдонима Калина Малина.

Антон Митов разказа, че баба му се подписвала като авторка с около 20 псевдонима. Но един ден на Орлов мост срещнала Дора Габе, с която била приятелка, и тя й казала: "Появила се е някакво нова страхотна детска писателка – Калина Малина!.."

Дора Габе не занела, че зад това име стои Райна. И така Райна Митова избрала за постоянно псевдонима Калина Малина.

"Когато на 60 години се натрови с някакво месо, тя спря да яде месо, употребяваше само детски пюрета и зеленчуци и може би това й помогна да доживее до 80", разказва още Митов.

Малко известен е фактът, че Калина Малина е един от основателите на трезвото движение в чужбина, допълва нейният внук.

Детската писателка обичала да стои на балкона, точно по времето, когато другите си почиват следобед – между 2 и 4, и пишела на пишеща машина, което било изпитание за всичките й съседи.

"Фамилно" започва в 10:30 ч. по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase