Снимка: Bulgaria On Air

Видео 31.08.2018

Калина Малина, детските пюрета и пишещата машина

Тази събота в семейното предаване на телевизия Bulgaria ON AIR - "Фамилно" гостува внукът на известната детска писателка Калина Малина, автор на романа "Златно сърце" и на множество детски стихотворения.

Антон Митов е потомък и на няколко известни българи, чиято фамилия носи – художниците Антон Митов и Борис Митов, и литературният и театрален критик Д. Б. Митов, който е и съпруг на Райна Иванова Радева – Митова, станала известна с псевдонима Калина Малина.

Антон Митов разказа, че баба му се подписвала като авторка с около 20 псевдонима. Но един ден на Орлов мост срещнала Дора Габе, с която била приятелка, и тя й казала: "Появила се е някакво нова страхотна детска писателка – Калина Малина!.."

Дора Габе не занела, че зад това име стои Райна. И така Райна Митова избрала за постоянно псевдонима Калина Малина.

"Когато на 60 години се натрови с някакво месо, тя спря да яде месо, употребяваше само детски пюрета и зеленчуци и може би това й помогна да доживее до 80", разказва още Митов.

Малко известен е фактът, че Калина Малина е един от основателите на трезвото движение в чужбина, допълва нейният внук.

Детската писателка обичала да стои на балкона, точно по времето, когато другите си почиват следобед – между 2 и 4, и пишела на пишеща машина, което било изпитание за всичките й съседи.

"Фамилно" започва в 10:30 ч. по телевизия Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 10 месеца

До Анонимен - Доволен ли си? Има банани и можеш да ходиш на запад да миеш...

а най-хубавото, освен бананите, е превръщането на всички комунисти в богаташи-магнати, кълчещи се всеки ден на простолюдието, докато яде банани, по всички възможни средства за осведомяване!

8

сведущ

преди 10 месеца

До Горда българка

В Испания пак ще карате вносни коли и ще носите вносни дрехи, ще ядете местни плодове и зеленчуци, произведени в басейни пълни с химикали и други ла..на. Така, че вместо за имигрирате и да чистите къщи, съберте се с други българи, пък протестирайте и изхвърлете тази *** дето ви управлява, а не се жалвайте за ситуацията.

7

Горда българка

преди 10 месеца

Като се замисля, май само хляба и малка част от храните са произведени в България от български фирми. Всичко е или вносно, или произведено от чужди фирми, които изнасят печалбата си от тук. Единствено жилището ми е българско, строено през социализма и купено с кредит от чужда банка. Как да не съм горда