Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Дядо ми е един от най-значимите български индустриалци, наричан от съвременниците "Царят на шокололада". За мен обаче е по-важно, че е бил човек, стъпил здраво на земята, помагащ и много работлив", каза в предаването "Фамилно" телевизонната водеща Деляна Маринова-Джуджи.

Аврам Чальовски е родом от македонското селце Галичник, но тъй като тази територия след Освобождението остава извън пределите на България, малкото овчарче Аврам идва в София. Започва да продава гюмове с боза по улиците на столицата и с много труд и лишения започва да събира своите първи малки спестявания. След няколко години работа наема първия си работник и купува сладкарска работилничка, а през 1898 г. има вече кон и малка мелница, където започва да произвежда първата тахан халва в България.

Втората си фабрика отваря през 1920 г. в Бургас и освен халва произвежда шоколади, различни лакомства, както и известното олио "Вега". Фабриката има собствена жп линия, водоизточник, електроцентрала, кравеферма, две рафинерии, инсталация за производство на кондензирано мляко. През 1936 г. "Чальовски и синове" отварят и клон в Гара Искър и там, първи на Балканите, започват да произвеждат мляко и яйца на прах, там е и печатницата им за етикети, фирмени знаци и рекламни материали.

"Дядо ми искаше да завещае на наследниците си не пари, а морал. Затова превръща част от къщата си в музей – стая с оръжия, стая с македонски народни носии, стая със скулптури от дърво на всички български царе, барелефи на възрожденци", разказа Деляна Маринова и допълни, че би искала повече да се чува за такива достойни българи, които след 9-ти септември са били забравени.

Аврам Чальовски е бил известен със своите жестове към работниците си: безплатен стол, дава им безплатно олио, месо и сапун, 13-а заплата за Коледа и още половин заплата по Великден, отпуска и големи заеми на млади семейства, а после ги опрощава.

Цялата история на рода Чальовски можете да видите в предаването "Фамилно" тази събота в 10:30 часа по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

До Гацо БацовНа времето това име е било много разпространено сред българите!

17

СССР и НРБ

преди 6 години

***

16

А какво става

преди 6 години

с него и фабриките му след 9.09.1944? Да не се премълчава.А с него?

fallback