fallback

Най-големите постижения на армията ни в периода на петте войни след Освобождението на страната оживяват в новата документална поредица "Българско военно чудо". Тя е създадена от сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", а зрителите на Bulgaria ON AIR могат да я проследят от 27 октомври, всеки петък в сутрешния блок "България сутрин" от 8:45.

Oще по темата

В рамките на 10 късометражни филма поредицата пресъздава най-важните моменти от Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първа и Втора световни войни. Освен на фактите, във филмите се обърща голямо внимание и на конкретния исторически контекст. По този начин всеки зрител може да влезе в ролята на българските главнокомандващи и да получи по-задълбочено познание за тези битки. Филмчетата имат и образователна функция и са полезни и за децата, и младежите, които изучават история в училищата и гимназиите.

Битките, които са пресъздадени в "Българско военно чудо", са Сливнишката битка - 1885 г., Лозенградската операция – 1912 г., Родопската Шипка – 1912 г., Превземането на Одрин – 1913 г., Битката за Кресненския пролом – 1913 г., Тутраканската епопея – 1916 г., Боевете при Добрич – 1916 г., Дойранската епопея – 1918 г., Защитата на българското небе - 1943/1944 г. и Дравската операция – 1945 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Стоимен

преди 6 години

Дано ги пускат после в интернет.

11

Иван

преди 6 години

И защо се излъчват във време,когато никой не гледа телевизия?

10

Стоимен

преди 6 години

Ей и тук мирише на ***. Какво толкова има да се прочетат няколко абзаца и да се осмислят? Става въпрос за проект, касаещ българската бойна слава. Ако беше за анализиране на обоза и разплаканите майки, можеше да носи заглавие от типа на "Военното безумие". И не се опитвайте да анализирате войната какво била за хората едно време. Войната е била единственото средство за решаване на въпросите между държавите. Гадни са - да. Затова и дипломацията се е развила до такава степен, изхождайки от това

fallback