Гост на "Провокативно" по Bulgaria ON AIR на 12 март е писателят Кирил Божилов, който разказва за съдбата на първата българска акушерка Христина Хранова. Освен че е изродила над 3000 деца, Хранова е воювала за свободата на България в Шипка, Шейново и Стара Загора с пушка в ръка.

След Освобождението, в началото на ХХ век, Хранова остарява самотна в абсолютна нищета, оставена без никакви помощи. Ето защо тя отправя молба да й бъде отпусната малка пенсия, с която да може да преживява, но такава й е дадена 10 години по-късно.

"За съжаление синовете на България не й обръщат веднага внимание, протакват решението", каза Кирил Божилов. "Най-после през 1918 г. й отпускат една съвсем малка пенсия от 60 лв. Какво са представявали 60 лв. тогава? Тя е могла да си купи един метър басма, един килограм сирене, захар, един сапун за пране и по един черен хляб – пенсия, колкото да не умре от глад и студ. Живяла е 4 години така, доволна, че не е умряла от студ и глад. Била е самотна, не е имала свое семейство. Изпращат я до гробищата нейни бойни другари – гроб без паметник, отдавна забравен, заличен завинаги", разказа още той.

Гледайте разказа за трагичната съдба на Христина Хранова в "Провокативно" в неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase