Снимка: bgonair.bg
fallback

На 29 януари в "Провокативно" по Bulgaria ON AIR гост е журналистката Магдалена Гигова, която ще разкаже за успеха на една българка, станала звезда на немската сцена между двете световни войни.

Едва 17-годишна Иванка Янакиева напуска България и заминава за Германия, където се превръща в Ива Ваня – мис Берлин, театрална актриса, кино икона, певица и съпруга на автора на песента "Лили Марлен" Норберт Шулце.

Преди Втората Световна война Ива Ваня е любимка не на кого да е, а на министъра на пропагандата в Националсоциалистическа Германия - Йозеф Гьобелс.

"По същото време Ива Ваня продължава да е наистина страхотна звезда", казва Гигова. "Тя представя Германия през 1936 г. на Олимпиадата за конен спорт с коня й Свахан. Била неколкократна шампионка на Германия, шампионка по мото рейсинг (с мотоциклет и с кон), шампионка по спортен бридж и любимка на Гьобелс. Има също две версии. Едната е, че Гьобелс много агресивно я е ухажвал, а другата, че й е бил просто почитател и затова я е канил с жена си Магда на приеми у тях. Няколко пъти Гьобелс й предлага да й даде немско гражданство много тържествено. Но тя винаги казвала: "Не, аз съм българка. Никога не съм крила, че съм българка и се гордея с това, така че не искам немски паспорт", допълни журналистката.

Целия разговор за българската звезда на немската сцена Ива Ваня гледайте в "Провокативно" в неделя от 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

К

преди 7 години

Фактите,че нейните фотосесии се снимат в най-известните студиа в света , че във филмовите списания е наредена сред най-големите, а снимките и картичките й днес струват колкото тези на мегазвезди и легенди като Зара Леандър, Долорес дел Рио, Олга Чехова и Лилиян Гиш, са предостатъчни ,че нашето талантливо момиче Ива Ваня е била голямо и уважавано име!

12

Анонимен

преди 7 години

"Гьобелс е бил отдаден на семейството си човек, даже фанатик на традиционните ценности."Абе човек, чети история. Гьобелс е бил секс маниак, имал е дори официални любовници, които е запознавал с жена си, и не само е "ухажвал" актриси, а сигурно ги е минал всичките. Заради едната любовница жена му даже отива да реве пред Хитлер да я махне.

11

Анонимен

преди 7 години

До защо я хвалите?А защо трябва да е участвала?Таланта с политическите виждания не трябва да се бърка.Такова е било времето!През 30-те на мода са били нацизма и фашизма, не само в Германия а в почти цяла Европа.Да не би Лили Иванова или Емил Димитров да са нещо сбъркани, че са били звезди по време на комунистическия режим, който глобално е погубил много повече хора от нацизма?

fallback