снимка: Dailymail
fallback

Всекидневното консумиране на 75 грама стек от месо и на 100 грама филе от сьомга е толкова полезно, колкото и отказването от цигарите, установиха британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Ползите от подобна диета се дължат на аминокиселините - градивните елементи на протеините. Те помагат за заздравяването на клетките, тъканите и мускулите. Другите храни, които съществено помагат на сърцето са бобът, лещата, броколите и спанакът.

Учените от университета в Източна Англия установили, че богатите на протеини храни смъкват кръвното налягане и ни осигуряват по-здрави артерии, които държат настрана инфарктите и инсултите.

Те провели проучване, като били проследени седем амино киселини в организма на 200 британски жени.От изследването проличало, че онези от тях, които имали най-високи нива на тези киселини, били и с най-ниски стойности на кръвното налягане и с най-малко запушени артерии.

Редовната консумация на зеленчуци спомагала за по-ниско кръвно налягане, докато приема на месо отговарял за по-здрави и чисти артерии.

Ползите за здравето им били съизмерими с отказването от пушенето, намаляването на солта в менюто и увеличаването на физическите упражнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Стефан

преди 7 години

До СимеонНе помня цената на скумрията, но си спомням, че баща ми хранеше бабините котки (около 20) всеки ден с такава риба. Акулата струваше стотинки, а цацата се връщаше обратно в морето....

14

Анонимен

преди 8 години

Чудесно, не го знаехме, особено за ползата от рибата! Яжте с кеф: лаврак - 16 лева, сьомга - около 20-22 лева, но пък има рагу (гръбнак с ребра) от сьомга за 5.60 лева, пъстърва -10-12 лв, има и няколко още по-евтини - от по 36 и 40 лева!=====================Ние не се борихме за риба, ние се борихме всеки ден да има банани по магазините, а не само на нова година.Сега всички лапаме банани.

13

Симеон

преди 8 години

Скумрия 3-7лв. Колко беше при любимият ви комунизъм?

fallback