fallback

Общ преглед

"Седмица на акулите" се завръща по Discovery Channel на 24 август, понеделник. Предстои изданието с най-много програми, посветени на хищниците, в 28-годишната история на рубриката.

Discovery ще представи и специална уикенд програма от нови тематични предавания в края на август. 

"Седмица на акулите" има огромно присъствие в поп културата от много години насам, оказвайки все по-голямо влияние в социалните и онлайн медии с всяко изминало лято. Преди и по време на „Седмицата на акулите”, Discovery Channel си сътрудничи тясно с режисьори, учени, фотографи и любители, които споделят своята страст и наблюдения онлайн. Чрез програмата "Shark Finbassadors" те ще отговарят на актуалните въпроси и проблеми.

По време на "Седмица на акулите", посланиците на акулите ще направят живо включване с феновете, за да отговорят на всички техни въпроси, да обсъдят програмите на предаването, и да обновят профила на предаването в Instagram с красиви снимки на акули.

SharkWeek.com продължава да бъде най-добрата дестинация за любителите на акули, а новата енциклопедия за акули Sharkopedia ще направи достъпна за потребителите на сайта и Facebook всяка информация, която някога са искали да знаят за тези интересни морски обитатели. Тук феновете ще намерят океан от факти, изобразени чрез зашеметяващи фотографии, информативни графики, карти, любопитни тестове и видео клипове. В допълнение, Daily Shark Feed ще се грижи за непрекъснатото обновяване на информацията, за да може феновете да не пропуснат нищо по време на "Седмица на акулите".

Ето и 25 интересни факта за акулите, подбрани от Shark Week Website.

1. От 1580 до 2007 г. има едва 64 регистрирани фатални нападения от голяма бяла акула. В същото време 73 милиона акули са убивани годишно.

2. Колкото и да са сензационни новинарските заглавия за ухапвания от акули, в действителност много по-вероятно е да бъдете ухапан от друг човек, отколкото от акула.

3. Акулите атакуват жертвите си с камшичен удар, за да откъснат парче месо, така че ако сте ухапан от акула, закрепете се към нея, ако искате да запазите крайника си.

4. Може и да си мислите, че акулите са ненаситни, ядящи хора, ужасни морски терористи, но истината е, че за едва 20 от общо над 350 вида акули се знае, че нападат хора.

5. Как акулите се привличат и излизат на среща? Мъжките акули откриват половинките си, като хапят женските акули. При котките и костенурките се наблюдава същото поведение при ухажването на потенциалния партньор.

6. Акулите са чувствителни към луната и влиянието й над приливите и отливите. Фазите на луната се отразяват и на хранителните им навици, привличайки ги към брега.

7. Някои акули ходят вместо да плуват, използвайки перките си като крака, за да „стъпват“ по морското дъно.

8. Акулите следят ритъма на сърцето, за да засекат плячката си. Имат специален сетивен орган, разположен в близост до носа, наречен ампули на Лоренцини, с който долавят електрическите импулси на жертвата си.

9. Можете ли да обучите акула? В аквариума в Чикаго (САЩ) някои акули са обучени да разпознават определени звуци и да реагират на човешки допир.

10. Акулите-чук са номади, които пътуват от бреговете на Флорида до полярните региони и се адаптират лесно към различните температури по време на морското си пътешествие.

11. Акулите-пигмеи са сред най-дребните в света. Достигат средно до 8 инча (около 20 см.) дължина и могат да произвеждат собствена светлина.

12. Голяма бяла акула е преплувала Атлантическия океан – от единия до другия му край. Изследователите, проследили и засекли акулата, я кръстили Лидия.

13. Големите бели акули са капризни по отношение на храната и могат да установят дали месото ще задоволи хранителните им нужди или не едва след ухапване.

14. Плесница смърт? Акулите Tresher ударят плячката си с дългите си опашки и така ги умъртвят.

15. Китовите акули имат усти, които могат да разтворят до 4.5 метра ширина.

16. Общо съществуват 35 семейства акули.

17. За Greenland акулата се знае, че е мистериозно огромна. Никой, обаче, не е успял да я снима в естествената й среда след 1995 г.

18. Любопитните акули обичат контрастните цветове. Внимавайте, ако имате по тялото си рязка разлика в тена, например ако сте сменили банския си и имате разлика от предишния.

19. Черният дроб, а не стомахът е най-големият орган при акулите.

20. Освен това черният дроб на акулите съдържа толкова много мазнина, че се превръща в своеобразен пояс, който не може да потъне и помага на акулата да балансира толкова умело движенията си във водата.

21. Извън бреговете на Коста Рика, Кокосовият остров приютява над 40 вида акули, най-много от които са акулите-чук.

22. Раковинената риба чук е първият вид акула, влязъл в списъка на застрашените животни в САЩ.

23. Акулите нямат кариес. Това прави зъбите им здрави и разкъсващи плячката си.

24. Голямата бяла акула, акулата чук и мако, включени във филма „Търсенето на Немо” са вегетарианци.

25. Защо акулите са важни ли? Те съхраняват популацията на по-малки видове риби. Без акулите ще бъдат нарушени цели екосистеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

vesko02

преди 8 години

Баба ми и тя нямаше кариес ,ама нямаше и зъби.

13

Иво

преди 8 години

Черногледски, тук става въпрос за филма "Търсенето на Немо".

12

гердан от зъби

преди 8 години

Акулите също така не боледуват от рак.

fallback