Снимка: Reuters

Джеймс Гандолфини - едрият американски актьор, починал на 19 юни в Италия на 51-годишна възраст, остави зад себе си незабравим екранен образ и репутацията на изпълнител, стигащ до крайности, за да се подготви за роля, предаде Ройтерс. Внезапната смърт на Гандолфини и прочутата му професионална етика обаче разкриват смазващата действителност за много актьори, които понасят силен физически и психически стрес заради работата си, пише БТА.

Причината за смъртта на Джеймс Гандолфини предстои да бъде уточнена след днешната аутопсия в Рим. Според съобщенията актьорът е починал от сърдечен удар. Гандолфини неведнъж е говорил за изтощителните за здравето практики и ритуали, на които се е подлагал през осемте си годиникато Тони Сопрано. Героят - лесно избухлив и объркан мафиотски бос от Ню Джърси, в хитовия сериал "Семейство Сопрано" се обръща за помощ към психиатър, за да се справи с пристъпите на паника и депресията, породени от стреса в работата му и проблемите в детството.

Джудит Орлоф, психиатър от Лос Анджелис, сред чиито клиенти има много актьори, описва понасяния от тях стрес като "смъртоносен" и често изразяващ се в зависимости като дрога, алкохол или секс, в неспазване на лекарските препоръки. "Нивата на стрес сред актьорите са изключително високи, което означава, че в телата им постоянно бушуват адреналин и кортизол. Това води до отслабване на имунитета и повишен риск от всякакъв тип здравословни проблеми, тревожност и депресия", казва Орлоф за Ройтерс.

Не е известно Джеймс Гандолфини да е имал здравословни проблеми. През 2002 г. негов представител потвърждава за "Ню Йорк дейли нюз" и други медии, че в миналото актьорът се е борил с наркотична зависимост.

Теглото му обаче, отличителна характеристика на героя му Тони Сопрано, е било проблем. Джеймс Гандолфини е споделял, че постоянно е трупал килограми през 86-те епизода, в които играе мафиотския бос, както и след края на сериала през 2007 г. През 2009 г. Гандолфини казва в интервю за сп. "Венити феър", че на времето се е описвал като 118-килограмов Уди Алън. "Сега вече съм 130-килограмов Уди Алън", заявява актьорът.

Хората от обкръжението на Джеймс Гандолфини го описват като отдаден на професията си актьор, който често остава "в образ" и след края на снимките. Той например настоява да носи тежката хавлия на Тони Сопрано дори под жежките светлини на прожекторитев студиото.

Още по темата

"Джеймс трябваше да вникне дълбоко в психиката на Тони, за да го изиграе по добре познатия начин. Ролята беше твърде изтощителна физически", казва Брет Мартин, автор на книга "Трудни мъже".

Актьори като Гандолфини, които канализират навиците и психологията на героите си, изпитват затруднения с излизането от образ.

"Имали сме пациенти, които дори развиват болестите на героите си. Тези актьори са толкова креативни, толкова талантливи, че се сливат с образите, които пресъздават. Под маската на Тони Джеймс Гандолфини беше симпатичен и мил човек. По един или друг начин обаче той винаги щеше да остане Тони, което за него беше бреме", казва Джудит Орлоф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase