"Господари на ефира" отидоха в Нова, а bTV ще прави "Господарите". Снимка: архив Булфото

Пореден спор избухна между bTV и Нова телевизия заради ”Господари на ефира”. Двете телевизии влязоха в остър спор чие всъщност е предаването.

”Господари на ефира” се излъчваше години наред по лиценз на италианския формат Striscia la Notizia първо по Нова телевизия, след това по bTV, а от този сезон отново се завърна в Нова. През пролетта, малко след като "Господари на ефира" спря да се излъчва по първата частна национална телевизия, bTV закупи лиценза и заяви, че пуска предаване с името ”Господарите”. От "Господари на ефира" пък заявиха, че предаването им "заживява собствен живот" и приключва отношенията си с италианците.

Още по темата

Днес от медията разпространиха прессъобщение, че са установили грубо неправомерно копиране на италианския формат Striscia la Notizia.

”bTV Media Group установи, че въпреки уверенията на Нова телевизия, че няма да излъчва програма, която копира формата Striscia la Notizia, предаването „Господари на ефира”, излъчено на 10 септември, нарушава правата на „БТВ Медиа Груп” ЕАД по Закона за авторското право и сродните му права”, се казва в изявлението.

Вчера по Нова телевизия беше излъчено първото предаване за сезона на ”Господари на ефира”.

„БТВ Медиа Груп” ЕАД притежава ексклузивните права върху формата Striscia la Notizia и българската версия на предаването за територията на страната. Излъчването на предаване със съдържание, което копира Striscia la Notizia, без уредени права с правоносителите, е безпрецедентно за медийната практика в България, особено, когато нарушението е извършено от национална медия, каквато е Нова телевизия, допълват от bTV.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase