Първото издание на "Гласът на България" приключи. Победител е 17-годишната Стелияна Христова от отбора на Мариана Попова, която бе видимо развълнувана от победата.

"Не мога да повярвам! Всеки от нас се е надявал да спечели, но за себе си не очаквах. Благодаря на всички, които ме подкрепиха", заяви тя минути след като бе обявен резултатът.

Стелияна надделя в конкуренцията на Тодор и Роксана, а на финалната права тя победи любимеца на публиката досега – Игор. Чисто за статистиката, процентите от вота са 53 срещу 47 в полза на възпитаничката на Мариана Попова.

Който и от четиримата да бе станал победител, разочаровани ще има. Но изборът на Стелияна определено изненада на фона на всичко, което се случи досега в риалитито.

За съжаление подобни формати се решават от гласуване на зрителите. Хем продуцентите да вземат някой лев от SMS-и, хем да се елиминира субективното мнение на журито. Но всъщност едно мнение на специалист, който застава с името си, звучи десетки пъти по-авторитетно, отколкото хиляда SMS-а на роднини и приятели.

Победата на Стелияна изненада мнозина, дори продуцентът Слави Трифонов чистосърдечно си го призна.

Дали обаче това не е поредната поза?

Стелияна е най-удобният избор от карето претенденти. Тя е само на 17 години, може да бъде моделирана и казано по-грубо – да носи повече пари на хората, които ще я продуцират. На финала тя се представи отлично, но не така бе по време на шоуто. Бе на елиминации и нито един път до този момент не бе събирала най-голям вот на зрителите.

Предаването избира най-добрия глас, но когато се подготвя една бъдеща звезда, много важни са харизмата, емоцията, контактът с публиката. А тя няма да бъде като в тв предаванията, където се пляска по сигнал или пък се състои от семейства и приятели. Тези показатели не са в полза на Гласа на България.

Другият финалист – Игор, има малшанса да е мъж. В България това все още има значение. Мъжете, независимо колко добри певци са, трудно пробиват. Имат по-малко участия в сравнение с колежките си заради чисто нашенския принцип, че слушаме с очите си.

От друга страна, Игор не е тийнейджър и със сигурност няма да гледа в очите Слави Трифонов с някакъв "телешки възторг". А Слави вече има горчивия опит с победител от друго риалити – Светлозар Христов.

Роксана нямаше как да стане победител, тя самата би отбой през седмицата. Не знае английски и пее попфолк. Това е достатъчен повод да остане извън борда. Ако бе стъпила на върха, обвиненията към Трифонов и компания, че са чалгаджии, щяха да го залеят като японско цунами.

Стигаме до Тодор, който остана незаслужено на четвъртото място. Бъдещето е пред него и както каза Миро, той може да се утвърди на музикалната сцена. Още отсега може да прогнозираме, че неговият треньор няма да го изостави и ще го подпомогне в пътя му.

И за финал – честито на Стелияна. Дано след няколко месеца е поне толкова актуална, колкото в момента, и да не последва мимолетната слава на голяма част от победителите в подобни формати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase