Реалити шоуто предизвика остри реакции в страната, а и извън нея. Снимка: ibnlive
fallback

Холандското реалити шоу, в което жена-донор трябваше да избере на кого да дари своя бъбрек, всъщност е било манипулация.

Неговата цел е била да се алармира общественото мнение за липсата на донори на органи.

Самата донорка „на края на дните си“ се оказа актриса.

Това беше разкрито от водещия Патрик Лодиерс, когато "Лиза", която твърдеше, че е болна от тумор в мозъка, се готвеше да посочи, обляна в сълзи, болния, на когото решава да дари бъбрека си.

Тримата болни, кандидатстващи за органа, са истински болни пациенти и са приели да участват в предаването, уточни водещият.

"Ние няма да дарим бъбрек. Искахме да привлечем вниманието върху техния живот, проблемите им /на хора, чакащи орган за присаждане/. Тримата кандидати, които участваха в тази режисирана измама, разказваха жестоката реалност на своя истински живот“, подчерта водещият.

Реалити шоуто предизвика остри реакции в страната, а и извън нея.

Стотици журналисти и телевизионни екипи от различни страни по света пътуваха до Холандия, за да присъстват пряко на финала на предаването "Големият спектакъл на донора" по младежкия тв канал BNN, когато трябваше да стане ясно кой е избраният реципиент на бъбрека.

Холандският министър на здравеопазването Аб Клинк го определи като "неуместно, неетично заради състезателния елемент".

"Лиза" трябваше на принципа на елиминирането да посочи един от тримата, който да получи бъбрека й.

Предаването съвпадна с петата годишнина от смъртта на основателя на на предаването "Големият спектакъл на донора" по младежкия тв канал BNN, който почина докато напразно чака в продължение на 7 години донор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

дада

преди 16 години

харесвам биг брадър, но това ще ми дойде в повече, много е извратено, никой няма да го гледа освен разни психопати и болни мозъци

14

Gerg

преди 16 години

тапа ралта

13

asd

преди 16 години

izvinqam sa ma moje li 2 biri?

fallback