Снимка iStock
fallback

Има ли друго място в нашата Слънчева система, където може да има живот? НАСА ще направи пореден опит да потърси отговор на този въпрос.

Внушителна сонда на НАСА трябва да излети днес на пет и половина годишно пътешествие до Европа, една от многото луни на Юпитер, за да направи първата подробна стъпка към това.

Мисията Europa Clipper ще позволи на американската космическа агенция да разкрие нови подробности за луната, за която учените смятат, че под ледената ѝ повърхност може да има океан от течна вода, предаде АФП.

Изстрелването е планирано за „не по-рано от“ понеделник, 14 октомври, от Кейп Канаверал във Флорида на борда на мощната ракета на SpaceX Falcon Heavy, се казва в съобщение на НАСА.

„Европа е едно от най-обнадеждаващите места за живот отвъд Земята“, заяви служителят на НАСА Джина ДиБрачо миналия месец.

Мисията няма да търси директно признаци на живот, но вместо това ще се опита да отговори на въпроса: Съдържа ли Европа съставките, които биха позволили съществуването на живот?

Ако отговорът е да, тогава друга мисия ще предприеме пътуване, за да се опита да ги открие.

„Това е шанс за нас да изследваме не свят, който може да е бил обитаем преди милиарди години“ като Марс „а свят, който може да е обитаем днес, точно сега“, каза Кърт Нийбър, учен от програмата Europa Clipper,

Сондата е най-голямата, създавана някога от НАСА за междупланетни изследвания.

Тя е широка 30 метра, когато огромните ѝ слънчеви панели – предназначени да улавят слабата светлина, която достига до Юпитер – са напълно разгънати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 3 часа

Баси смешниците мен, поне на Луната да беха стъпили, че камо ли да изследват каквото и да е, това да не са ви наивните рашки... :)))

3

ВГЗ

преди 3 часа

Ща са местим там значи! Да стягам ли куфарите вече?

2

Анонимен

преди 4 часа

на Юпитер могат да живеят са мо юпита (и евреи)

fallback