Над половината от потребителите сменят своите мобилни устройства на всеки 3 или повече години, а почти всеки трети човек е склонен да използва мобилния си апарат, докато не спре да работи. Това сочат данните от проучване на Yettel за навиците и тенденциите при използването на мобилните технологии, проведено от социологическа агенция KANTAR България в средата на 2024 г. Сравнение с резултатите от миналогодишното допитване на телекома показва, че стремежът към по-продължителна употреба на устройствата се увеличава, а оттам и жизненият им цикъл.

Представителите на по-младото поколение – от 15 до 29 години, използват мобилния си телефон поне 24 месеца преди да си вземат нов, докато хората на възраст между 30 и 49 години предпочитат да задържат устройствата си по-дълго – около три и повече години. Най-рядко към покупка на нов смартфон прибягват потребителите между 50 и 56 години, като близо половината от тях избират да сменят устройството си, едва когато то спре да работи.

Сходна е тенденцията при по-големите електронни устройства като лаптопи и телевизори – средно около 62% от хората решават да ги заменят с нови едва когато старите станат неизползваеми.

По-голяма готовност за рециклиране на стари електронни устройства

За втора поредна година Yettel отчита нарастване на информираността на потребителите, че сред мобилните оператори има такива, които събират и рециклират стари устройства. От 65% през 2022 г. и 76% през 2023 г., днес делът им вече достига 79%. Положителните тенденции се подкрепят и от желанието на хората да рециклират неработещата техника – 69% от участвалите в анкетата заявяват готовността си да започнат да го правят в бъдеще. Едва 10% обаче вече прилагат тази практика.

Мотивирани от желанието си да намалят замърсяването на околната среда, но и от възможността за допълнителни финансови стимули, близо 84% от потребителите, които са предали за рециклиране старо устройство, посочват, че са се възползвали от отстъпка за бъдеща покупка. Една от програмите на Yettel – „Рециклирай и спести“, дава именно такава опция. Срещу предаване на неработеща техника клиентите на телекома могат да получат преференциални условия за закупуване на избрани смартфони и смарт аксесоари. А с въвеждането на допълнителна трета година гаранция за всички смартфони операторът се стреми да удължи живота на устройствата, като същевременно допринася за устойчивото развитие и опазването на природата.

Българите на възраст между 30 и 39 години най-често предават за рециклиране старата си техника, когато си купят нова, сочат данните от допитването. Най-слабо разпространена е тази практика при хората до 29 години и над 50 години, особено за мобилните апарати. В топ 3 на най-често рециклираните електронни отпадъци спрямо отговорите в анкетата се нареждат аксесоарите за мобилни устройства (61%), старите кабели (31%) и таблетите (23%), като по първите два показателя се наблюдава лек ръст спрямо миналата година.


Какво се случва със старите устройства?

Наблюдават се пет основни сценария за електрониката, след като бъде заменена с нова или вече не се използва. Все още най-разпространено е електроуредите да остават у дома като резервни – средно 43% от случаите, но сериозна част от хората се насочват към алтернативи в подкрепа на кръговата икономика. Като например преизползване от роднина или близък – при 1/3 от потребителите, или продажба на вторичен пазар, което представлява около 25% от отговорите на участвалите в анкетата.

Добрата новина е, че делът на хората, които предават за рециклиране непотребните си устройства, се увеличава. Най-осезаема е разликата при таблетите – почти троен ръст спрямо 2023 г. и вече достига 23%. Както и при мобилните телефони, където разликата е 6 процентни пункта спрямо предходната година. Обратната тенденция – старата техника да се изхвърля в общия отпадък, е налице все по-рядко. При почти всички разглеждани електронни устройства процентът на този отговор се понижава с между 2 и 4 пункта през настоящата година.

Мерки за намаляване на негативния отпечатък

Потребителите предприемат редица стъпки, за да намалят негативното си влияние върху околната среда. Най-популярната практика е изтриването на стари файлове за освобождаване на място, което правят 63% от тях, а 55% изваждат зарядните устройства от контакта, когато не ги използват. Своя ангажимент към опазването на природата малко под половината от анкетираните показват като изключват уредите с дисплеи, когато знаят, че няма да ги употребяват известно време.

Темите за намаляването на негативното въздействие и повишаването на информираността на хората са сред приоритетите на Yettel като компания с ангажимент за устойчивото бъдеще и отговорното потребление на технологиите. Част от дългогодишните усилия е и популяризирането на правилното третиране на електронните устройства, след като излязат от употреба. За последните две години телекомът е предотвратил попадането на общо 47,5 тона електронни отпадъци на сметището по пътя към постигането на 5-годишната си цел до 2028 г. – 127 тона електронен отпадък да не достигне до природата.