Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Американски експерти разработиха AI модел, който може да предскаже със 70% точност появата на мощни вълни-убийци в морето или океана пет минути преди тяхното формиране.

Според авторите на проекта новата невронна мрежа ще намали броя на жертвите от подобни природни бедствия. Базираният на изкуствен интелект модел е разработен от професор в университет в щата Мериленд.

Изкуственият интелект може да различи вибрациите на водната повърхност

По този начин разпознава чрез тях теченията, които потенциално могат да се превърнат в мощна вълна. Това природно бедствие се смята за едно от най-непредвидимите. Дълго време учените смятаха, че вълни с височина 30 метра се появяват изключително рядко - веднъж на 10 000 години. Въпреки това, в началото на XXI век сателитните технологии позволиха да се установи, че подобно явление не е толкова рядко, и това увеличи интереса към неговото изследване.

Учените също са започнали да работят върху механизми за предотвратяването му. Учените са уверени, че внедряването на такъв софтуер в бордовото оборудване на корабите или в системите за управление на крайбрежната инфраструктура, ще избегне много смъртни случаи и щети за милиони долари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 месец

Либерастията е бая нассрана от Посейдона. Чудят се, има ли го, няма ли го....ама не им стиска да се пъчат много и после да не могат да разберат от къде им е дошло. Ако е само пропаганда - добре. Ами ако не е? Много трансджендърски отпаддъци ще станат храна за рибите. А трансджендърската поммияя им е бъдещето и най-добрия ресурс. LOL

9

Зевс

преди 1 месец

А дали ще предскаже кога един Посейдон ше детонира на източното крайбрежие на САЩ и ще предизвика цунами?

8

Анонимен

преди 1 месец

Ами браво Веднъж на всеки 412 години ще има някаква полза от него ..

fallback