Снимка: carolineandrade от Pixabay

Ново поколение бира започва да се произвежда в Боливия, но все още е под въпрос дали новият продукт ще бъде одобрен за световна продажба, съобщава АП.

Сладиникавият аромат на кока се разнася из кварталите на столицата Ла Пас. Накисната в бъчви – това е лицензираната от властите дестилерия El Viejo Roble (“Старият дъб”), която от години произвежда алкохол от листа на кока, а сега се готви да пусне на пазара нова бира, напоена с кока. Остава под въпрос дали Боливия ще успее да убеди света да приеме факта, че новата бира съдържа екстракт от издръжливите зелени листа, известни отвъд границите ѝ като основна съставка на кокаина.

Откакто СЗО започна да проучва ползите от коката, които не са наркотични, това съживи надеждите на старите боливийски фермери и търговци. Боливия е третият най-голям производител на кокаин в света, а листата на коката вдъхновяват древни ритуали от поколения насам.

Ненаркотичата употреба на листата се радва на широка популярност и най-вече сред заможните хора в страната, които се радват на изобилие от продукти, свързани с кока, включително новата бира на El Viejo Roble, която струва около 2 щатски долара бутилката.

„Бирата може да бъде горчива, но със сладкия привкус, който ѝ придаваме с кока, тя става по-вкусна“, казва Адриан Алварес, управител на дестилерията El Viejo Roble, където също така се произвеждат водка и ром с вкус на кока.

Продуктите, които предлага Алварес стигат до занаятчийските пазара в Боливия и Перу - страни, в които листото от кока е законно, стига да не се използва за производство на кокаин. Що се отнася до останалата част от света, конвенция на ООН засега класифицира листата на кока като наркотично вещество и налага пълна забрана върху тях.

В последно време обаче Боливия възобновява опитите си да дестигматизират растението и да го направят легално за износ, като освен за бирата се създаде световен пазар и за кокаинов ликьор, сапун, шампоан, паста за зъби, брашно за печене.

Миналата есен СЗО обяви, че ще започне научен преглед на листата на кока, което е първата стъпка в дългия процес на декриминализиране на листата в световен мащаб. Също така ще се преразгледат усилията на Боливия да комерсиализира коката и ще определи максималното количество кокаинов алкалоид, което продуктите от кока могат да съдържат на световния пазар. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase