Снимка: БГНЕС/EPA

Десетилетия наред предпочитанията за цвета на автомобилите се променят непрекъснато. През 70-те години на миналия век най-популярен цвят в световен мащаб е синият, съобщи Bulgaria ON AIR.

Две десетилетия по-късно 44% от новите коли са червени или черни, докато новият век донесе нещо различно – в средата на първото му десетилетие 54% от всички автомобили, слизащи от конвейера, са черни, бели или сиви.

Тенденцията към автомобили, които не се отличават от общата маса, продължава, сочи доклад на германския  концерн BASF, който произвежда боите, използвани от големите автомобилни производители.

Още по темата
Оказва се, че през 2022 г. 39% от всички нови коли са бели.

Следващите два най-популярни цвята са черно и сиво - съответно с 18% и 16%, но бялото е категоричният лидер. А причините са неговите "класическа, вечна красота и висока стойност при препродажба".

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 седмица

Цветът на автомобила,е в пряка зависимост от това кой плаща за да бъде такъв, какъвто е. Оня министър как боядиса военните баварки в цвят пепел от рози,с държавна пара. Ако колите бяха лични и дъщеря му бе поискала колите да са в такъв цвят за балът й,на цена двадесет бона,шапкаря щеше да й набие чимберите и да я остави да тропа пеша по сандали

9

Хамелеон металик

преди 1 седмица

Калта и прахта най-добре си личат върху бяло и черно, винаги си личи кой си е ходил на село предния ден.

8

Скука

преди 1 седмица

Фирмите са прекалено консервативни. От доста години има бои които си менят цвета в зависимост от температурата и ъгъла на осветление. Има също матови повърхности които издържат на удари и надраскване. Защо не правят камуфлажни автомобили примерно? Или такива покрити с изкуствена козина. Защо всичко трябва да е толкова скучно?