Снимка: Huawei
fallback

Краят на годината е чудесно време за равносметки и поставяне на цели за следващите 12 месеца. Ако има нещо, за което наистина си заслужава да отделяте време и внимание, това е здравето, независимо на каква възраст сте. Така че, ако искате да си поставяте цели за 2023 г., този текст е нашето виртуално подсещане, че трябва да се фокусирате повече върху сърдечното здраве.

Защо точно сърдечното? Защото Българите остават сравнително неосведомени за нуждите на сърцето си, показва проучване, проведено за Huawei в Турция, България и още осем държави в Европа. Едва половината от участвалите в него над 5000 души, 515 от които у нас, вярват, че трябва да започнат да се грижат за сърцето си още докато са на 20- или 30-годишна възраст. 27% пък смятат, че тази грижа трябва да започне след 40-годишна възраст или дори по-късно.


Източник: Huawei

Това, което експертите съветват, е да не отлагаме профилактиката на сърдечно-съдовата система, независимо колко млади сме, защото болестите могат да се появят при всеки, без значение от възрастта. Основните съвети, на които се спират лекарите, са да спортуваме, да внимаваме какво ядем и да не пренебрегваме сигналите, които тялото ни дава.

Данните от проучването разкриват, че близо две трети от европейците познават сърцето си, като редовно проверяват неговото здраве. Любопитното е, че дамите следят по-често кръвното си налягане в сравнение с мъжете.

Все по-динамичният начин на живот също влияе на персоналната грижа за здравето. Младите хора между 20 и 30 години, са онези, които най-често игнорират симптоми, свързани с проблеми със сърцето, често улисани в бурното си ежедневие. Освен че не се движат достатъчно, те са много по-склонни да заложат на небалансирана диета.

В България например 61% от хората на 20-30-годишна възраст признават, че игнорират потенциално опасни симптоми, показва проучването на Huawei. За Европа този дял е 50%.
 
Източник: Huawei

Като цяло мъжете са по-предразположени към сърдечно-съдови заболявания поради липсата на защита от естрогена, която получават жените. Една от важните задачи на естрогена в тялото е да помага за еластичността и гъвкавостта на тъканите в цялото тяло, в това число и на кръвоносните съдове. Благодарение на това се грижи за поддържане на ниско кръвно налягане, намалявайки сърдечно-съдовия риск, припомнят от Huawei.

Според проучването 84% от респондентите у нас пък са наясно, че психическото състояние влияе върху сърцето и ясно разбират колко важно е да ограничат ежедневните нива на стрес, за да могат да се чувстват по-добре.

Как да се грижим за сърцето си?

Един от първите отговори, които изникват при този въпрос, е чрез спорт. Още по-хубавото е, че днес технологиите ни идват на помощ и могат да ни помогнат да разберем дали товарим прекалено сърцето си и дали сърдечните ни показатели са в норма. Пример за това е умният часовник Huawei Watch GT 3 Pro, чиято функция за правене на електрокардиограма вече е налична и за българските потребители.

Източник: Huawei

Със своите над 100 режима за тренировки, часовникът служи като главен помощ и дори като водач в спортните начинания. Той показва дори индекс на способностите за бягане, дали тренировките ни не са прекалено интензивни, претоварваме ли се и от колко време се нуждаем, за да се възстановим, на база на това, което сме направили до момента.

Ако се върнем на стреса, Watch GT 3 Pro може да ни алармира и дали нивата ни на стрес не са прекалено високи, така че да отделим време за малко почивка, за да се успокоим.
 
Източник: Huawei

Часовникът също така извършва интелигентно наблюдение на сърдечния ритъм и може да дава предупреждения в реално време, ако някой от показателите се отклонява от нормите. Това се случва чрез технологията TruSeen 5.0+, включваща осем фотоелектрически сензора, чрез които улавя сигналите по-добре. Устройството следи синусовия ритъм, като може да засича преждевременни камерни и предсърдни контракции, както и да открива сигнали за предсърдно мъждене.

Не на последно място Watch GT 3 Pro може да наблюдава артериалната ригидност, която може да доведе до хипертония. Измерването на всички тези показатели се случва изключително бързо и лесно, като има опция да активирате опции за автоматично измерване.
 

Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Всички данни, които часовникът събира за тренировките и сърдечното ви здраве, могат да се разглеждат по-подробно в приложението Huawei Health, което може да свалите от AppGallery заедно с HMS Core.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Шломо Винервайс

преди 1 година

Стига, гоим, перфектото кръвно е над 160/100, защото само така ще можем да помогнем на всеки с нашите прекрасни лекарства за контролиране и сваляне на високото кръвно! Ама ха, и ни сме хора, и ние трябва да изкараме някой шекел!

3

Мунчо

преди 1 година

До АнонименДа е под 130 съм съгласен, но 60 за долна граница нещо си се пообъркал. Под 80 е добре. 60 е ниско кръвно

2

Апаратчето

преди 1 година

Не мери точно.

fallback