Снимка: БГНЕС

TikTok, известното приложение за споделяне на видеоклипове, собственост на китайската компания ByteDance Ltd., заяви, че някои служители извън САЩ имат достъп до данните на американски потребители, с което предизвика допълнителни критики от страна на законодателите, които алармираха за практиките на социалната мрежа за споделяне на данни, предаде Bloomberg.

Признанието на компанията бе направено в писмо до девет американски сенатори, които обвиниха TikTok и нейната компания майка в шпионаж на американци и поискаха отговори на това, което се превръща в позната линия на разпитване на компанията: Имат ли служителите, базирани в Китай, достъп до данните на американските потребители? Каква е ролята на тези служители при формирането на алгоритъма на TikTok? Споделя ли се някаква част от тази информация с китайското правителство?

Понастоящем служителите в Китай, които преминат през редица вътрешни протоколи за сигурност, имат достъп до определена информация за потребителите на TikTok в САЩ, включително публични видеоклипове и коментари, казва главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу в писмото от 30 юни, получено от Bloomberg News. Нито една от тези информации не се споделя с китайското правителство и тя е обект на "строг контрол на киберсигурността", каза той.

Социалната мрежа заяви, че работи с правителството на САЩ за засилване на сигурността на данните около тази информация - особено всичко, което е определено като "защитено" от Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ, или CFIUS. Тези нови усилия, наречени "Проект Тексас", включват физическо съхранение на американската информация в центрове за данни на американски сървъри, собственост на софтуерния гигант Oracle Corp. TikTok също така премества своята платформа в облачната инфраструктура на Oracle, което означава, че приложението и алгоритъмът ще бъдат достъпни и разгърнати за американските потребители от местни центрове за данни.

"Отговорът на TikTok потвърждава, че опасенията ни за влиянието на ККП в компанията са били основателни", заяви в петък пред Bloomberg републиканският сенатор Марша Блекбърн от Тенеси. "Управляваната от Китай компания трябваше да излезе с чисти данни от самото начало, но тя се опита да забули работата си в тайна. Американците трябва да знаят, че ако са в TikTok, комунистически Китай разполага с тяхната информация".

Някои републикански сенатори в писмо от 27 юни цитират доклад на BuzzFeed News, в който се казва, че данните на потребителите на TikTok в САЩ са били достъпни за инженери на компанията в Китай. В писмото законодателите заявяват, че TikTok и компанията майка "използват достъпа си до съкровищница от потребителски данни в САЩ, за да следят американците". The New York Times съобщи по-рано за отговора на TikTok.

Коментари Напиши коментар

8

До 5 и останилите

преди 2 месеца

Като не ви харесва това, че интернет и световните технолигични компании са западни,а не съветски ...направете си Интернет само развитите държави... Русия,Китай,Иран,Северна Корея,Венецуела ,Куба и Сирия.....може да поканите и някой други като..Судан и Сомалия.

7

Купи

преди 2 месеца

Ги направо за мьниста ние сме аборигени

6

Анонимен

преди 2 месеца

То понеже американците нямат достъп до всичко в мрежата та тръгнали да се жалват.