Снимка: БГНЕС

Още поне 5 години ще са нужни на Apple, за да представи своя автономен електромобил, който ще се конкурира с Tesla, Lucid и други компании, пише BloombergTV.bg

Производителят на iPhone разполага с малък екип от хардуерни инженери, които развиват системата за задвижване, интериора на автомобила и външния дизайн, като крайната цел е автомобилът да бъде готов за доставка.

Тази година проектът на компанията е по-амбициозен, защото в миналото тя се фокусираше единствено върху разработката на автономното управление на колата.

Някои инженери, които участват в проекта вярват, че продуктът може да е готов след 5 до 7 години, ако Apple изпълни плановете си. Но крайният срок остава променлив и автомобилът е далече от производствения етап.

Същевременно Apple продължава да проучва и развитието на система за автономно управление за свой партньор, вместо за собствения си автомобил. И в крайна сметка е възможно да се откаже от идеята сама да разработва кола.

Apple за първи път обяви намерението си да разработи електромобил през 2014 г. Тогава тя нае стотици инженери за проекта, но след това бързо започна да намалява мащаба две години по-късно, за да се фокусира върху разработката на система за автономно управление.

Между 2016 и 2019 г. компанията съкрати стотици служители от проекта.

Но сега изглежда компанията е възродила проекта, защото през последните седмици Apple прехвърли бившия шеф на интериорния дизайн в Tesla Стив Макманъс към екипа, разработващ нейния автомобил.

Целият материал четете тук, вижте и видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase