Снимка: Pixabay

Група американски изследователи проведоха научно изследване, което позволи да се установи една от вероятните причини за загубата на вода от Марс. Статия със заключенията на учените е публикувана в списание Science и цитирана от РИА Новости.

Изследователите са установили, че по време на прашните бури водата от повърхността на планетата достига до горните слоеве на атмосферата, където се превръща в атомен водород, който след това напуска атмосферата на Марс и попада в космоса. Според учените този процес е повлиял на развитието на климата на червената планета.

Изследването също така отбелязва, че количеството вода в горните слоеве на атмосферата варира в зависимост от сезоните, достигайки връх през южното лято и се увеличава по време на прашни бури. Преди това учените са открили нови доказателства за съществуването на вода на Марс чрез изследване на метеорит, открит в пустинята Сахара, предаде "Фокус".

В минералния състав на небесния обект специалистите са открили признаци на окисление, характерно за водата, което според един от авторите на работата би могло да възникне, ако водата е присъствала на марсианската повърхност или в нея преди 4,4 милиарда години.

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 1 седмица

Вода на Марс има, но трябва да се търси дълбоко под повърхността.

25

Дрънкалки

преди 1 седмица

Дрън дрън. Дрън дрън дрън. Дрън дрън дрън дрън дрън

24

Анонимен

преди 1 седмица

Взехме я за Перник