Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Компанията "Блу Ориджин" на американския милиардер Джеф Безос изстреля и извърши изпитание на суборбиталния кораб "Ню шепърд", съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес и ТАСС.

Това е седмото изстрелване на космическия кораб и тринадесетото в рамките на програмата "Ню шепърд". "Експериментът давам възможност да се провери взаимодействието между датчиците и компютрите при определяне на пространствените координати на кораба и скоростта на приближаване към повърхността. Тази апаратура дава възможност за кацане на Луната в рамките на сто метра от набелязана точка, съобщиха предварително от компанията.

Целият полет продължи десет минути, като корабът достигна височина от 106 километра. "Ню шепърд" бе изстрелян от космодрум в Тексас. След края на полета първо се приземи ракетата, последвана от капсулата, която се приземи с парашути.

Ракетата бе оборудвана с навигационна апаратура на НАСА за бъдещи кацания на Луната. Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн поздрави полета в Тwitter и подчерта, че американската космическа агенция се нуждае от капацитета да извършва кацания на точно определени места на Луната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

ПроСоТо

преди 3 години

До Анонименза това пък янките имат техния си вариант на руските "Корейко","Остап Бендер" и "счетоводителя Берлага"..

31

Анонимен

преди 3 години

Няма руски вариант на Джев Безос, нито техен Илън Мъск, нито много други ... имат само олигарси, които представляват господарите си в сянка... Руснаците скоро ще трябва да догонват американците в космоса :)

30

ПроСоТо

преди 3 години

До Анонименвикаш.."Малко стъпки"?!?!..Е нали "Малката човешка стъпка и големия скок на човечеството" ги "направи" Армстронг преди повече от половин век?как ТОГАВА са извършили въпросния "подвиг",ТОГАВА,а СЕГА им требало да правят "ПЪРВИ СТЪПКИ"?!Янките НАЛИ си "имаха" ракетите,с които "НЕКОЛКО ПЪТИ ПРАЩАХА ХОРА до Луната и ги ДОКАРВАХА живи и здрави на Земята"?КАКВО СТАНА С ТЯХ?..-Всички знаем:-Просто ФИЛМА свърши,светлините се включиха и публиката се разотива..Коя доволна,коя-не..

fallback