Снимка: Reuters
fallback

Facebook е против по-нататъшното продължаване на проекта Либра, ако новата криптовалута не получи одобрението на американските регулаторни органи и че водещата социална медия би излязла от Асоциацията "Либра" в случай, че другите нейни членове решат да пуснат дигиталната валута преди САЩ да подкрепи подобен ход.

Това заяви създателят на Facebook Марк Зукърбърг, но в същото време изтъкна, че се надява да не стане така, информира БНР.

Изказвайки се пред Комисията за финансови услуги на Конгреса на САЩ, Зукърбърг добави, че неговият екип е в контакт с над 30 регулаторни органи по целия свят във връзка с проекта Либра и обеща да предостави по-късно на Конгреса пълният списък на контактуващите по този въпрос регулатори.

Самият Марк Зукърбърг обаче сякаш не успя да адресира пред американския конгрес проблемите, свързани с прането на пари по отношението на криптовалутата Либра.

Той повтори, че компанията, която ръководи, е "ангажирана да получи всички одобрения преди пускането на Либра в САЩ и във всяка една друга държава".

На въпрос защо проектът "Либра" е бил изоставен от редица "стабилни партньори", Зукърбърг заяви, че би било по-добре този въпрос да се зададе на потенциалните партньори. Според него тези компании преразглеждат тяхното участие, тъй като проектът е "рисков" и е подложен на "голям контрол".

Зукърбърг се опита и донякъде се провали в опитите да облекчи опасенията на конгресмените по въпроса с изпирането на пари, след като те определиха новата дигитална валута като "перфектно средство за пране на пари". Един от конгресмените отбеляза, че не е възможно да има силна система против прането на пари и в същото време анонимни собственици на финансови портфейли с Либра, на което Зукърбърг отговори, че Либра ще прилага "същите стандарти" срещу прането на пари, както всяка друга "система от световна класа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Бокоши Вукамоти

преди 4 години

до 13. Частната собственост също е абстракция създадена на база обществен договор, правилата на който ако не се спазват изпадаш от системата. Нещата с биткойна са същите - функционира посредством консенсус между участниците в мрежата, а цената се формира на същия пазарен принцип, както и цаната на нивата на баба ви.

13

Анонимен

преди 4 години

Никой ли не разбра, че тези криптовалути са все едно въздух да събираш. Нароиха се приложения в Гугъл Плей с разни измислени криптовалути, които си ги трупаш във виртуален портфейл... После получаваш въздух... Само дето времето си си загубил !

12

Totenkopf

преди 4 години

Проекта няма как да мине в usa. Тоя като хвана бога за шлифера са ФБ, сега си мисли, че ще стане безсмъртен с тая простотия либра. Е, няма кой да го допусне това. Или ще се допусне за няколко години в улов на шараните и после хоп на въдицата.

fallback