Общ преглед

През миналата седмица безгрижната почивка на азербайджански турист в Ибиса рязко поскъпна, след като джебчии откраднали луксозния му часовник.

Не един и двама души са ставали жертва на ловките джебчии из оживените туристически дестинации, каквато е и Ибиса. Впечатляващото в случая обаче е, че часовникът не е просто скъп, а един от най-скъпите и луксозни в света.

На ръката на 22-годишния азербайджанец стоял часовник  RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1. Луксозният часовник идва и със съответната цена - 1,3 млн. долара, съобщава Bloomberg.

Часовникът е и доста рядък, защото от него са създадени само 75 бройки след като McLaren пусна модела през 2017 г.

Според испанския Diario de Ibiza, собственикът на часовника се разхождал край морето в Ибиса около 4:30 през нощта на 19 юни, когато крадецът го нападнал. Мъжът получил травми по китката и ръката. Веднага след кражбата уведомил властите на испанския остров.

Вдъхновен от болидите на McLaren във Formula 1, часовникът е истинско техническо постижение. Той тежи едва 38 грама с каишката и е направен от суперлек титаний. Швейцарският производител на часовници Richard Mille е използвал при създаването на модела две от сплавите си Carbon TPT и Graph TPT - материал, шест пъти по-лек от стоманата и 200 пъти по-силен. В създаването на часовника е използван и графен, материалът, чието откритие донесе на учените Нобелова награда за физика през 2010 г.

Дизайнът на часовника е и лек намек към Formula 1. Дизайнът на циферблата напомня воланът на колите на McLaren.

Според експерти крадецът вероятно не е бил напълно наясно със стойността на часовника. Фактът, че е толкова рядък, го прави доста труден за препродаване. "Най-вероятно е разпознал, че е часовник Richard Mille, а не че е Richard Mille за $1 млн.", казва Джеймс Ламдън, основател на фирма, която продава винтидж часовници.

Произведенията на швейцарския часовникар са изключително скъпи и имат доста разпознаваем вид.

Според Ламдън, дори и на черния пазар, супер скъпият часовник ще се продаде само за част от цената, която е платил оригиналният му собственик.

"Който и да може да си позволи тази цена, би си купил нов", категоричен е Ламдън.

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 1 седмица

Трябва да имаш много "акълий", че да пишеш за "титаний" а не за титан или да преведеш "strong" като "силен", а не като "здрав" (за материал, по-здрав от стомана).

Пълните членове даже няма да ги коментирам.

Джурналистика, Джурналя....

48

Някой

преди 1 седмица

Абе какво да го съжеляваме.Той или семейството му ,като са имали толкова за часовник Ше му купят нов и за да забрави напълно едно Ферари цвят червен.то въобще на това богаташче трябвало ли му е да гледа колко е часа

47

Анонимен

преди 1 седмица

Татенцето да праща мутрести "абдулайци" да се поразровят из ИбиСа за съмнителен клошар носещ часовник за 1 мил. щорто малкия келе*ш е показвал пачка на неподходящи места .