Снимка: Pixabay
fallback

Изкуствен интелект може да прогнозира къде ще възникват конфликти заради липса на вода година по-рано и ще позволява предприемането на действия за превенцията им. Това предаде investor.bg позовавайки се на учени, цитирани от Ройтерс.

Oще по темата

Годината на страшния съд – през 2050 климатът ще ни надвие

Инструментът за ранно предупреждение, който следи запасите от вода по света и ги смесва със социални, икономически и демографски данни, за да посочва потенциални кризи, се разработва от базираната в Холандия инициатива Water, Peace and Security (WPS). По време на тестовете системата е прогнозирала повече от 3/4 от свързаните с водата конфликти във Вътрешната делта на Нигер в Мали, посочват от WPS, която планира да пусне проекта глобално тази година.

Климатичните промени често се отразяват на водата - от засушавания до покачването на морското равнище, което от своя страна може да подхрани сблъсъци за намаляващите ресурси и да принуди хората да мигрират от родните си райони. Предишните опити за прогнозиране на кризи често са се проваляли, защото причините за конфликтите са много разнообразни и могат да бъдат локално специфични.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Един от Дивия Запад

преди 4 години

А за наличието на изкуствен интелект първото условие е наличието на естествен такъв.

41

Един от Дивия Запад

преди 4 години

До Тц тц тцПърво ако паднеш под 60 литра си миналоИ второ Не ти е ясно какво е да няма вода!Има продавачи на вода!

40

Анонимен

преди 4 години

Работя в инвестицонна банка и ползите от алгоритмите са ОГРОМНИ! Не разбирам, защо тези хора си хабят времето с такива прогхнози, когто могат да правят МИЛИОНИ!!!

fallback