Снимка: Reuters
Американската компания Amazon възнамерява да изстреля в орбита 3236 сателита, с които да предлага достъп до интернет.
 
Проектът ще се казва Project Kuiper и по първоначални данни ще струва милиарди  долари, като ще постави Amazon в директна конкуренция със SpaceX на Илон Мъск, OneWeb и други подобни компании. 
 
"Това е нова инициатива, която предвижда изстрелването на съзвездие от сателити в ниска орбита, които ще осигурят високоскоростен интернет достъп с ниска латентност до райони в света, където има недостиг или няма никаква връзка", коментира говорител на компанията пред  BusinessInsider.
 
Според Amazon сателитите ще осигурят покритие за около 95% от световното население и предвиждат, че един ден услугата може да се ползва от "десетки милиони хора, които нямат базов достъп до широколентов интернет".
 
Amazon не дава конкретни срокове за старт на първите сателити, но споделя, че бъдещето им разположение е вече координирано с институциите. 
 
Въпреки че компанията все още не е поискала лиценз за осъществяването на проекта, а Project Kuiper е все още в ранна фаза на развитие, намеренията на  Amazon са напълно сериозни, коментират служители.
 
Това е поредният смел проект на Джеф Безос, който преди време поиска от неговата космическа компания Blue Origin да изгради постоянна колония на Луната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase