снимка: Pixabay
fallback

Технологичното изоставане на ЕС е видимо, тъй като в Топ 20 на високо технологичните компании в света има девет китайски и 11 американски компании. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Иванина Манчева – консултант и издател на Economix.bg. 

„Проблемът на ЕС в годините след кризата е, че показва повече признаци на дивергенция, отколкото на конкуренция“, коментира тя. "Що се отнася до Централна и Източна Европа, страните в този регион вече не представляват толкова голям инвестиционен интерес, какъвто имаше преди световната финансова криза". 

Едновременно със спора около сделката между Alstom и Siemens бе публикуван доклад на германска икономическа група, която за първи път описва Китай като системен конкурент, припомни Манчева. За първи път се обръща целенасочено внимание, че Китай формира конкурентните си предимства за сметка на по-ниски трудови стандарти, по-ниски стандарти за защита на околната среда и за сметка на държавни помощи и субсидии. 

Всичко за протекционистките мерки и засилването на ролята на правителствата в ЕС  - вижте в интервюто с Иванина Манчева.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 5 години

ЕС говори за протекционистични мерки. Не е ли смешно? Та те срещу Българския селянин с 2 офце в двора се защитават!

37

Анонимен

преди 5 години

До 39Да напишеш език не е толкова трудно. Работата е... Защо ще го правиш? Топ ата вода е открита вече.А колкото до "BG операционна система" - да, дръж ми бирата, докато дам стотина милиона за разработка, тестинг, UX, long term support, RnR за операционен система, която никой никог няма да ползва, защото пазара е прекалено фрагментиран и сега.А и д а е си мислиш, че топ компаниите в света се занимават д а правят езици и OS?

36

za BG

преди 5 години

БГ-програмисти за нищо не стават, само лапат едни големи заплати от западните фирми!Колко програмни езици измислиха?Има ли БГ-операционна система??

fallback