снимка: Ройтерс

Колко камери са достатъчни за добрия смартфон? На този въпрос продължава да няма единно мнение, но д-р Флоран Вайлер, продуктов мениджър на Leica, бе категоричен при представянето на новия P30 Pro на Huawei в Париж, че понякога не само броят е определящ. Очевидно обаче и тук максимата от Мечо Пух за „колкото повече, толкова повече“, работи добре, защото ако искаме да увеличим възможността за оптично увеличение, ще трябва да увеличаваме и броя на сензорите.

От представянето на телефона с двойна камера P9 в сътрудничество с Leica преди три години Huawei продължава да развива смартфон фотогтафията и се превръща бавно в лидер в индустрията. Пуснат преди година, P20 Pro продължава да бъде водещ в DxOMark, заедно с Mate 20 Pro. Дори новият Samsung Galaxy S10 + успя да се изравни до трикамерния дует, но не и да го изпревари. Сега Huawei представи P30 Pro в Париж, който има амбицията да „променя индустриалните стандарти тази година“ със своите характеристики.

Официално китайците наричат своя нов флагман смартфон с четворна камера. Но може да се каже, че става дума за тройна камера с допълнителен сензор. Основната камера с бленда F / 1.6 прави снимки с 40 мегапиксела (MP). За да се увеличи фоточувствителността и да се избегне шума, обикновено четири пиксела се обединяват в един голям пиксел. И за разлика от своя предшественик, P30 Pro има и оптичен стабилизатор на изображението на основната камера.

Новият P30 Pro има рекорден резултат от експертната лаборатория за мобилна фотография и видеография DxO Mark. Телефонът разполага с нова четворна Leica Quad система – 40MP основна камера с HUAWEI SuperSpectrum сензор, 20MP ултра широкоъгълна камера, 8MP телефото камера и специална HUAWEI Time-of-Flight (TOF) камера. За перфектното селфи телефонът разполага и с 32 MP предна камера.

1/1.7-инчовият HUAWEI SuperSpectrum обработва входящата светлина по фундаментално нов начин. За разлика от традиционните RGBG Bayer филтри, той е с конфигурация RYYB - заменя зелените пиксели с ключовите жълти пиксели, което позволява постигането на максимална светлочувствителност ISO 204800 и 409600, съответно при HUAWEI P30 и HUAWEI P30 Pro. Тази нова сензорна технология, заедно с използването на по-големи пиксели, позволява създаване на фото и видео съдържание с изключително качество при всякакви условия на осветеност. Според Ричард Ю новият 40 МР сензор на P30 Pro всъщност улавя с 40% повече светлина спрямо този при миналогодишния P20 Pro. Това води до промяна на стойността на ISO от 102 400 при P20 Pro до 409 600 при P30 Pro. Така с новия телефон на Huawei ще може да заснемате кадри при пълен мрак, а те ще изглеждат като дневни, което бе деомнстрирано и на сцената.

Камерата с широка бленда f/1.6 заснема впечатляващи ултраширокоъгълни изображения, събиращи в кадър повече от света около нас. Заедно с големия RYYB сензор и Huawei AIS + OIS, Huawei P30 Pro прави по-ярки снимки при всяка светлина. Детайлите са налице дори при нощни снимки от ръка, като основната и телефото камерата допълнително стабилизират изображението.

Телефото обективът HUAWEI SuperZoom дава нова дефиниция на зуум фотографията. SuperZoom позволява до 5-кратно оптично, 10-кратно хибридно и до 50-кратно цифрово приближение, които се активират чрез перископна вътрешна архитектура. Специален призмовиден елемент в телефото камерата позволява пречупването на светлината под прав ъгъл, за да максимизира фокусното разстояние, запазвайки физическия размер и цялостния дизайн на смартфона.

Вградената в HUAWEI P30 Pro камера HUAWEI Time-of-Flight (TOF) дава информация за дълбочината на полето и прави възможна усъвършенствана сегментация на изображението. Правилната оценка на разстоянията позволява множество нива на естествен боке ефект – от фокусиран фон до меко размиване в типичния стил на Leica фотографията.

Повече за представения телефон четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase