снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft обяви, че недостигът на компютърни чипове е свил очакваните продажби на операционната система Windows през последните три месеца на 2018 г. и че недостигът вероятно ще продължи да се отразява негативно на продажбите през следващите месеци.

Недостигът, който измъчва дългогодишния партньор Intel през последните месеци на 2018 г., доведе до 5% спад на приходите през второто фискално тримесечие от клиенти на Microsoft, които произвеждат компютри.

Microsoft не разкрива приходи за този бизнес. Но финансовият директор Ейми Худ заяви в интервю в сряда, че ограниченото снабдяване с чипове „е ограничило иначе здравата компютърна екосистема", пише The Wall Street Journal.

Общите приходи на компанията от Редмънд нараснаха с 12% до 32,47 млрд. долара. Това беше по-слаб ръст спрямо очакваните от анализаторите 32,51 млрд. долара, анкетирани от Refinitiv, което доведе до първоначалния спад на цените на акциите с 4% след края на сесията.

Акциите, които завършиха редовната търговия с ръст от 3,3%, възстановиха част от тези спадове, след като Худ разкри данните за трите големи подразделения на Microsoft – облачния бизнес, софтуера за производителност и персоналните компютри, които до голяма степен бяха в съответствие с прогнозите на Wall Street.

Печалбата достигна 8,42 млрд. долара на фона на загубата от 6,3 млрд. долара преди година, обвързана с американските данъчни промени, приети през декември 2017 г. Коригираната печалба беше 1,10 долара за акция, което бе повече от очакваното от анализаторите.

Целия материал вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase