Снимка: Reuters
fallback

Ако се тревожите, че интелигентни роботи ще превземат планетата - това не е така. Самоуправляващите се автомобили са тук, за да не им позволят!

Въпреки това, може да се наложи да се подготвим за самоуправляващи се автомобили готови да унищожат човечеството.

Това е една новина, която по всичко личи, че ще срещаме все по-често в бъдещето.

Във вероятно най-футуристичната история, съществувала някога, автомобил Tesla модел "S", без водач, блъсна автономен робот, след като компютризираната жертва тръгнала по пътното платно.

Инцидентът се случил на "Paradise Road" в Лас Вегас в неделя вечерта.

Роботът е модел v4 от Promobot; част от колекция от "автономни роботи, предназначени за бизнес цели", които могат да се наемат за $2000 на ден.

Сайтът на Promobot гласи: "Роботът е в състояние да общува с хора по всяка тема, да разпознава лица, да отговаря на въпроси, да се движи избягвайки препятствия, да движи ръцете и главата си, да показва различни материали на дисплея си и да се интегрира с устройства и системи на трети страни. Изпълнява функциите на администратори, промоутъри, хостеси, музейни ръководства, консултанти, консиерги и много други".

След сблъсъка в неделя, фирмата разкри, че едно от техните творения е било "убито", след като роботите са стигнали до технологично изложение около 19:00, когато въпросният робот се отклонил и тръгнал на път за паркинг, където е бил ударен от самоуправляващата се Tesla модел "S".

Автомобилът е работил в автономен режим, но на борда е имашло пътник. По данни на очевидци колата продължила да кара още 50 метра след инцидента, преди най-накрая да спре.

Много хора вярват, че инцидентът всъщност е PR трик на фирмата производител, макар че едва ли Илон Мъск е знаел нещо за него, пише Unilad. Сблъсъкът всъщност изобщо не обнадеждава обществото за безопасността на колите без водачи на Tesla.

От Prombot обясниха, че при сблъсъкът роботът е обърнат настрани и му е причинена "сериозна вреда", която е непоправима.

Олег Кивокурцев, директор в Promobot, говори за инцидента, като казва: "Разбира се, че сме притеснени. Донесохме този робот от Филаделфия да участва в технологичен форум. Сега той не може да участва в събитието или да бъде възстановен. Ще проведем вътрешно разследване и ще разберем защо роботът е отишъл на пътя".

Пътникът от "колата-убиец" Джордж Калдера обясни: "Там нямаше никой, нямаше хора, нямаше коли. Оставих Tesla-та в режим на самостоятелно управление и тя започна да се движи. И изведнъж - робот на пистата! Мислех, че колата ще спре, но се блъсна право в него! Съжалявам, роботът изглежда сладък. И моите искрени съболезнования и извинения на инженерите".

Горкият робот!?!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

Сега ми просветна защо толкова ги промотират тези самоуправляващи коли - за да могат шофьорите да гледат реклами докато скучаят

14

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 15Там въобще не е имало пешеходна пътека........виж видеото!

13

Анонимен

преди 5 години

Бравос на руския робот!!! ТАКА Е ДОКАЗАЛ КАКЪВ *** са т.н. "самоуправляващите" се коли на тоя шоумен-пиарщик мъск!!! Нали уж колите му трябва да спират пред всяко препядствие??? ***!!! Винаги е имало измамници, които обират парите на лековерните хора, ама такава пързалка не е имало отдавна!! *** нещастни, не дават на руското роботче да се разходи малко!!!

fallback